Kalifornian kuvernöörin herättänyt professori: Maapallo saattaa muuttua pian rajusti – Edellinen sukupuuttoaalto hävitti dinosaurukset

Kalifornian kuvernööri Jerry Brown luki viisi vuotta sitten tiedelehti Naturea. Hän valpastui. Maapallo on suistumassa uuteen tilaan.

Ihminen lisääntyy liikaa, kuluttaa tolkuttomasti ja sotkee samalla koko luonnonjärjestelmän. Pian ihminen itse on pulassa.

Kuvernööri tarttui puhelimeen ja soitti artikkelin pääkirjoittajalle professori Anthony Barnoskylle.

Tutkijat pitävät mahdollisena, että maailman historian kuudes lajien sukupuuttoaalto olisi lähellä. Edellinen sukupuuttoaalto hävitti maapallolta muun muassa dinosaurukset.

Miksi tutkijat eivät kerro tietojaan suureen ääneen koko maailmalle, Brown ihmetteli. Kummaa porukkaa nuo tutkijat.

Muutos saattaa odottaa jo vuonna 2050

Nyt, viisi vuotta myöhemmin, Anthony Barnosky pelastaa maapalloa viemallä viestiä eri maihin. Loppuviikosta hän puhui Helsingissä.

Maapallon luonnonjärjestelmän muutos voi hänen mukaansa olla yhtä raju kuin vaikkapa viimeisen jääkauden loputtua. Tilanne, josta ei ole enää paluuta nykyisen kaltaiseen luonnontilaan, voi olla hyvinkin lähellä. Barnosky suostuu ennustamaan pienen painostuksen jälkeen, että käännepiste voisi odottaa jo vuonna 2050.

Professori Barnosky ei olisi Helsingissä kuitenkaan ilman viiden vuoden takaista kuvernöörin puhelua.

Ilman kuvernööri Brownin soittoa tutkijoiden hätähuuto olisi jäänyt ehkä kuulematta tiedepiirien ulkopuolella.

Professori Barnosky oli luullut, että tieto leviää tiedejulkaisujen kautta. Kuvernööri opetti, että poliitikoille on kerrottava asioista yhdellä A4:n paperilla.

Tutkija: Pahin seuraus on sota

Poliittisia päättäjiä puhutteleva paperi syntyi Jerry Brownin puhelun jälkeen.

Tutkijat luettelivat puolenkymmentä maapalloa uhkaavaa ilmiötä.

Kasvi- ja eläinlajien kannat heikkenevät, ilmastonmuutos etenee, ihminen valtaa yhä enemmän maapallon pintaa käyttöönsä, saasteet leviävät, ihminen tuhlaa luonnonvaroja sekä – viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä – ihmisiä on yhä vain enemmän.

Jos luonnonjärjestelmät muuttuvat tarpeeksi paljon, sillä on vaikutusta ihmisen elämään. Tutkijat pelkäävät, että esimerkiksi ruuasta, vedestä ja elintilasta tulee pula.

Barnoskyn ja muiden tutkijoiden paperi on levinnyt viidessä vuodessa usean merkkihenkilön käsiin. Kuvernööri Brown toimitti sen pian presidentti Barack Obamalle ja käännätti kiinaksi Kiinan presidentille Xi Jinpingille.

Tutkijat usuttavat ratkaisemaan ongelmat

Tutkijoiden paperi poliitikoille sisälsi myös neuvoja.

Turha kertoa vain ongelmista, jos ei esitä myös ratkaisuja, Anthony Barnosky opasti Helsingissä suomalaisia tutkijoita.

Suomessa tutkijat ovat tuskailleet viime vuosina sitä, että maan hallitus väheksyy tiedemaailmaa päätöksiä tehdessään. Tutkijat ovat kutsuneet hallitusta myös tiedevastaiseksi, kun yliopistojen rahoitusta on vähennetty.

Barnoskya ja joukkoa muita tutkijoita on kuitenkin kuultu. Heidän neuvonsa kuulostavat tutuilta myös Suomessa. Ensimmäinen neuvo on, että ilmastonmuutoksen torjunta on otettava tosissaan.

Jos Yhdysvaltojen presidentti Trump sivuuttaa ilmastonmuutoksen uhat, niin tiedemiehet ovat saaneet tukea viime aikoina yllättävältä taholta.

Eläkkeellä olevat Yhdysvaltojen kenraalit ovat ryhtyneet puhumaan ilmastonmuutoksen vaaroista. He kulkevat nyt ympäriinsä puhumassa ilmastonmuutoksesta, Barnosky kertoi hämmentyneenä.

Lähde: Kalifornian kuvernöörin herättänyt professori: Maapallo saattaa muuttua pian rajusti | Yle Uutiset | yle.fi

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.