Käbblet om vargarna fortsätter – Luke lägger fram sina siffror

Naturresursinstitutet Luke kritiserar jägarförbundet för att gå ut med felaktiga uppgifter om vargstatistiken. Det är det senaste steget i en dispyt mellan de två organisationerna.

Det är frågan om hur många vargar det finns i Finland som igen en gång ger upphov till meningsskiljaktigheter.

På onsdagen presenterade Luke nya uppgifter om vargstammen. Enligt siffrorna har antalet minskat jämfört med tidigare.

Följande dag kom Jägarförbundet med kritik mot Lukes statistik. Enligt förbundet har antalet vargar i naturen inte nödvändigtvis minskat. I stället är det enligt Jägarförbundet metoden att samla in uppgifter som fungerar dåligt.

Grälet gäller registret Tassu

Alla observationer skrivs in i registret Tassu. Enligt Jägarföbundet har antalet vargobservationer i registret på ett år minskat med 30 procent, från 13 825 till 8 047 stycken.

Det beror enligt Jägarförbundet inte på att vargarna har blivit färre utan på samarbetsproblem mellan kontaktpersonerna för storvilt och Luke.

Nu går Luke till motattack. Naturresursinstitutet sände på fredagen ut ett meddelande med siffror från Tassuregistret. Enligt de uppgifterna har antalet observationer inte minskat, utan ökat från 6 554 till 8 047.

Luke ger svar på tal

Luke skriver att Jägarförbundets uppgift är felaktig och att statistiken finns tillgänglig via en nätadress.

Enligt specialforskare Katja Holma vid Luke är registret tillräckligt tillförlitligt för att man med fog ska kunna säga att vargstammen har krympt.

Vi kan förstås inte utesluta att det finns enstaka vargar eller vargpar som ingen har observerat eller rapporterat om, säger Holma, men tillägger att registret ändå är tillförlitligt.

Holma understryker att storleken på vargstammen alltid jämförs utgående från läget i mars månad och att vargobservationer som görs nu på sommaren inte omkullkastar statistiken.

Lähde: Käbblet om vargarna fortsätter – Luke lägger fram sina siffror | Inrikes | svenska.yle.fi

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.