Pääkirjoitus: Ahma tottui etelään – Eteläisessä Suomessa ahma ei aiheuta vahinkoa.

Poronhoidon ja ahman yhteensovittaminen on ongelma, joka voidaan ratkaista. Eteläisessä Suomessa ahma ei aiheuta vahinkoa.

Poromiehet kokoontuivat alkuviikosta Rovaniemelle perinteiseen poroparlamenttiinsa. Kokouspaikkana toiminut Korundi oli tälläkin kertaa tupaten täynnä väkeä, jota yhdisti ennen kaikkea poro.

Parlamentissa oli mahdollisuus kuunnella eri alojen asiantuntijoita, valtion virkamiehiä ja muita poromiehiä. Monelle poromiehelle nyt jo 69. kerran järjestetty parlamentti on juhla, joka yhdistää saman ammatin harjoittajia.

Poroparlamentissa on totuttu kuulemaan, miten perinteisellä elinkeinolla menee ja mitkä koetaan suurimmiksi haasteiksi. Tänä keväänä puheet olivat poikkeuksellisen sovinnollisia.

Poromiesperheillä menee kohtalaisen hyvin, jos menestystä mittaa poronlihan hinnalla. Ristiriitoja ja ongelmia ei korostettu, vaikka niitäkin on.

Erityisesti petojen aiheuttamista vahingoista ja petokorvauksista on puhuttu paljon.

Maa- ja metsätalousministeriö myönsi helmikuussa luvan kahdeksan ahman tappamiseen pohjoisella ja itäisellä poronhoitoalueella. Ministeriön päätös oli poromiesten mielestä oikea, vaikka muutaman ahman vähentäminen ei juuri pienennä ahman tappamien porojen määrää.

Paliskuntain yhdistyksen varapuheenjohtaja Nils-Heikki Näkkäläjärven mielestä vähennettävien ahmojen määrä pitää olla selvästi isompi, jotta sillä on merkitystä. Lupia pitää saada riittävän aikaisin, koska silloin voidaan vähentää myös naarasahmoja.

Ahma on ollut Suomessa rauhoitettu vuodesta 1982 lähtien eikä ministeriön päätös ahmojen vähentämiseksi miellyttänyt suojeluväkeä. Ilman poikkeuslupia ahmojen määrä kuitenkin kasvaa ja samalla kasvavat petovahingot.

Poron ja ahman muodostama yhtälö näytti pitkään mahdottomalta ratkaista. Jos ahmoja halutaan suojella, valtion kukkarosta on pakko löytää lisää rahaa, jotta yksi vanhimmista elinkeinoista voi jatkua.

Lapin peto-ongelmaa on yritetty ratkaista kuljettamalla pahimpia tappajia Itä-Suomeen ja esimerkiksi Parkanoon. Kokemukset eivät olleet aluksi rohkaisevia, mutta nyt ahmakanta kasvaa Keski- ja myös Etelä-Suomessa (HS 7.6.),

Poronhoitoalueen ulkopuolella ahmoista ei ole juuri haittaa. Eteläisessä Suomessa myös luonnonsuojeluaate nauttii vahvempaa kannatusta kuin Lapissa.

Lähde: Pääkirjoitus: Ahma tottui etelään – Lapin Kansa

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.