Miten puutiainen pystyy laukaisemaan liha-allergian? – B ja AB veriryhmät saavat epätodennäköisemmin allergiareaktion

Ruotsalaisten liha-allergian takana on evoluutionäytelmä kolmessa näytöksessä.

Lääkäri Sheryl Van Nunenin vastaanotolle Sydneyssä alkoi 1980-luvulla ilmaantua potilaita, joille oli yllättäin kehittynyt hengenvaarallinen liha-allergia.

Lievimmillään allergia ilmeni nokkosihottumana, mutta monet potilaat saivat anafylaktisen shokin. Ilmateiden tukkeutuminen viimeistään oli hengenvaarallista.

Lihan ja allergian välinen yhteys oli vaikea löytää, koska reaktio syntyi vasta neljästä kahdeksaan tuntia lihansyönnin jälkeen. Yhteys todistettiinkin vain muutamia vuosia sitten.

Vuodesta 2003 lähtien Australiassa potilaiden määrä on lisääntynyt merkittävästi, kunnes vuonna 2007 syylliseksi tunnistettiin Ixodes –suvun punkit.

Jälleen, yhteys oli vaikea löytää, koska allergia ilmaantui vasta kuukausia punkin pureman jälkeen.

Samaan aikaan liha-allergia alkoi yleistyä Yhdysvalloissa ja syylliseksi löydettiin Amblyomma –suvun punkki. Nyt tapauksia on löytynyt myös Tukholman seudulla, jossa epäilyksen alla on meilläkin tavattava puutiainen (Ixodes ricinus).

Liha-allergian syynä on ihmisen elimistössä yleisimmin kiertävä vasta-aine (anti-gal), joka hyökkää nisäkkäiden solun pinnalla olevaa galaktoosi-alfa-1,3-galaktoosia (alfa-gal) vastaan.

Vanhan maailman apinoita lukuun ottamatta alfa-galia esiintyy kaikilla nisäkkäillä, mutta ei muilla selkärankaisilla, joten kalan ja kanan syöminen onnistuu liha-allergikolta. Suolistobakteerimme saa aikaan anti-gal -tuotannon, mutta tyypillisesti kehossamme kiertävät vastaaineet eivät saa aikaan allergiareaktiota.

Vasta E-tyypin immunoglobuliini voi aiheuttaa allergian.

Ruotsalaiset löysivät puutiaisten suolistosta alfa-galia, joka on päätynyt sinne edellisen uhrin veren mukana. Jos punkki on siis aiemmin imenyt verta myyrästä tai kauriista, seuraava purema voi tuoda ihmisen verenkiertoon alfa-galia, joka käynnistää immunoglobuliini-E:hen liittyneen anti-galin tuotannon ja siten allergian kehittymisen.

Allergia ei luultavasti ole elinikäinen, mutta sen katoaminen voi kestää vuosia pureman jälkeen. Alfa-gal on rakenteeltaan hyvin samanlainen kuin B-veriryhmän pintarakenne, joten ne, joiden veriryhmä on B tai AB, saavat epätodennäköisemmin allergiareaktion.

Miten puutiainen pystyy laukaisemaan liha-allergian? – Kaiken takana on loinen – Tiede.

Advertisements
Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s