15-vuotias Niklas kohtasi Lieksan metsässä viisi karhua

Innokas kuvaaja onnistui tallentamaan upeisiin kuviin metsässä kohtaamansa karhuperheen. 15-vuotias Niklas Mauro oli isänsä kyydissä autossa metsätiellä Lieksassa, kun kaksikko kohtasi yllättävän näyn viime keskiviikkona.

Tien laidalla tallusteli kokonainen karhuperhe, emo ja neljä pentua.

Siinä oli tosiaan neljä pentua ja se tilanne oli aika hauska, kun emo huitoi pentuja kohti puuta meidät havaittuaan, Mauro kertaa tapahtumia.

Tovin kuluttua ja hapuilevan alun jälkeen pennut ja emo nousivat kaikki puihin, joista ne rauhassa seurasivat kuvaajan liikkeitä. Karhunpennut innostuivat jopa ilveilemaan lystikkään näköisesti tarkkaillessaan kauempana olleita ihmisiä ja autoa.

Mauro kertoo, että heidän autonsa oli parhaimmillaan vain noin 20 metrin päässä eläimistä.

Siinä oltiin ehkä 15-25 metrin päässä melkein kymmenen minuuttia. Karhut eivät lähteneet mihinkään, vaan tarkkailivat ihan rauhassa, hän jatkaa.

Aidot tilannekuvat kohtauksesta metsässä paljastavat suloisen pörröisten pentujen hämmennyksen emon yrittäessä paimentaa niitä puihin. Tilanteen tekee harvinaiseksi myös se, että pentujen kanssa tavattu emokarhu on usein erittäin aggressiivinen.

Karhun kohtaaminen voi olla vaarallista

Karhut ovat yksilöitä, jotka voivat käyttäytyä eri tilanteissa eri tavalla. Vaaratonta karhua ei kuitenkaan asiantuntijoiden mukaan ole.

Pentujen kanssa liikkuva emo on kaikkein vaarallisin karhu, jonka Suomen metsissä voi tavata. Pentujen ja emon väliin joutumista tulee välttää loppuun asti.

Karhuemot puolustavat pentujaan vaistomaisesti hyökkäämällä vaaran aiheuttajan kimppuun.

Kohdatessasi karhun kannattaa aina pyrkiä poistumaan rauhallisesti kävellen ja samalla hiljaa puhuen. Ei kannata huutaa tai äännellä voimakkaasti, sillä eläin voi tulkita tämän haasteeksi.

Myöskään puihin kiipeäminen tai juokseminen ei aggressiivisen karhun tapauksessa auta, sillä ne ovat ihmistä parempia kiipeilijöitä ja nopeampia juoksemaan.

Ainoastaan siinä tilanteessa, jos karhu ehtii käymään kiinni, tulee ihmisen tekeytyä kuolleeksi. Samalla suositellaan suojaamaan käsillä niskaa ja päätä.

Useimmissa tapauksissa pitämällä pientä meteliä metsässä liikkuessaan onnistuu jo välttämään kohtaamiset karhun kanssa. Karhut eivät tieten tahtoen hae kohtaamista ihmisen kanssa, vaan väistävät tilanteen salliessa.

Lähde: 15-vuotias Niklas kohtasi Lieksan metsässä viisi karhua – uskomaton näky tallentui kameraan – Kotimaa – Ilta-Sanomat

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.