Mitä karhuille on tapahtunut? Eksyvät moottoriteille ja tonkivat roskiksia talojen pihoilla

Asutuksen lähelle eksyneistä karhuista on tehty viikon sisällä useita havaintoja eri puolilla maata. Karhuja arvioidaan olevan maassamme nyt historiallisen paljon.

Alkukesä ja kevät on aikaa, jolloin karhut liikkuvat paljon. Talviunen jälkeen ravinnon etsintä saa karhut liikkeelle.

Emojen häätämät ylivuotiset pennut, niin kutsutut erauspojat, etsivät uutta elinpiiriä. Aikuiset urokset liikekannalle ajaa kiima-aika, joka ajoittuu touko–heinäkuulle.

Hollolassa liikkuneesta karhusta tiedetään, että se oli kaatanut roskapönttöjä ja tonkinut kompostia, eli jonkinlaisesta ravinnon etsinnästä on ollut kyse, kertoo Etelä-Hämeen riistapäällikkö Jyri Rauhala Suomen riistakeskuksesta.

Maan tihein karhukanta on Itä-Suomessa, joten siellä suurpedon eksyminen asutuksen lähelle on todennäköisempää kuin etelässä. Tänä keväänä poliisi on tehnyt useita päätöksiä karkottaa karhu asutuksen läheltä, pääasiassa Pohjois-Karjalassa.

Itä-Suomen poliisilaitoksen eräyhdyshenkilö Harri-Pekka Pohjolainen kertoo, että Kuopion tapaus ei ole kovin harvinainen, vaan niitä sattuu silloin tällöin.

Valtakunnallisessa karhukannan hoitosuunnitelmassa on tavoitteena, että karhu levittäytyy Itä-Suomesta koko maahan.

Lähde: Mitä karhuille on tapahtunut? Eksyvät moottoriteille ja tonkivat roskiksia talojen pihoilla | Yle Uutiset | yle.fi

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.