Kiikaritähtäin valitaan todellisiin metsästystilanteisiin

Kiikaritähtäintä valitessa on syytä muistaa, millaisiin metsästystilanteisiin tähtäintä ja asetta käytetään. Valintaan vaikuttaa metsästystapa, -alue, riistalaji, ase ja sen kaliiperi.

Ajometsästys

Ajometsästyksessä, koiralla tapahtuvassa hirvenmetsästyksessä ampuma tilanteet tulevat nopeasti ja ampumamatkat ovat yleensä lyhyitä, passipaikoilla ampuma sektorit voivat olla hyvin kapeita. Liikkuva kohde on nopeasti saatava tähtäimeen.

Punapistetähtäin on vaihtoehtoinen tähtäin lyhyillä ampumamatkoilla. Sillä tähtääminen on nopeampaa ja helpompaa kuin muilla tähtäimillä, koska katse kohdistetaan suoraan kohteeseen.

Hirven-, villisian- ja karhunmetsästyksessä on tarpeen kiikaritähtäin, jossa on suuri näkökenttä ja jolla voi ampua nopeita laukauksia lyhyiltä etäisyyksiltä.

Suositut suurennokset ovat 1-4x, 1,5-6x tai laajemmat suurennosalueet 1-6x, 1,7-10x, ja 2-12x. Suurikaliiperiseen aseeseen ei ole mielekästä ostaa markkinoiden halvinta kiikaria. Sen kestävyys voi olla kyseenalaista.

Kyttäysjahti

Kyttäysjahdissa ampumaetäisyydet ovat yleensä pitemmät kuin ajojahdissa ja saaliin valitsemiseen voi käyttää aikaa.

Kyttäysjahdissa valovoimainen kiikaritähtäin on erinomainen valinta ilta- ja aamuhämärissä, jolloin avotähtäimellä ei enää varmaa osumaa saada tehtyä.

Valoa keräävälle linssille on paljon käyttöä hämärässä. Hyvä valinta voisi olla 2.5-10 kertaa suurentava tähtäin, jonka etulinssin koko on 50 mm.

Linnustus

Linnustuksessa suurennos tuo kohteen ”lähemmäksi”, mutta samalla näkökenttä pienenee ja pienetkin heilahdukset tuntuvat suurilta. Suosittuja suurennoksia ovat esimerkiksi 3-9x, 2,5-10x, 4-16x, 6-18x ja 6-24x. Suuremmilla suurennoksilla varustettujen kiikareiden fyysiset mitatkin ovat suurempia.

Aseen oikea kohdistaminen ampumaetäisyydelle on tärkeää, kun tähtäin otetaan käyttöön. Hirvelle riittää 20 cm kasa, kun linnustajalla kasan on oltava vähintään 5 cm.

Suodattimet

Linssin, ollessa kirkas valo kulkee linssin läpi imeytymättä eli absorboitumatta. Valo kuitenkin absorboituu osittain, jos linssi on värjätty tai polarisoitu.

Linssi läpäisee parhaiten itsensä värisiä aallonpituuksia, ja absorboi muita aallonpituuksia. Värjättyjä ja polarisoituja linssejä kutsutaankin suodatinlaseiksi.

Riistan näkyvyyttä voidaan parantaa objektiivin eteen asennettavilla erivärisillä irtosuodattimilla, jollaisia käytetään mm. valokuvauksessa. Suodatinlinsseillä voidaan estää häikäisyä ja parantaa kontrastia.

Keltasuodatin vahvistaa kontrastia ja tummentaa vaaleanharmaita varjoja utuisessa säässä. Pronssin värinen suodatin vahvistaa punaisia sävyjä. Oranssisuodatin vahvistaa värien kirkkautta ja ääriviivoja.

Hyvä yleissääntö suodatinlinssin toiminnan ymmärtämiseen on se, että linssi vaalentaa itsensä väristä kohdetta ja tummentaa vastaväri.

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.