Björnen är Finlands nationaldjur

Björnen (Ursus arctos) är Finlands nationaldjur och Europas största rovdjur. Brunbjörnen är också det farligaste rovdjuret i Finland, men lyckligtvis är den skygg och undviker närkontakt med människor.

Den stiliga och kraftiga brunbjörnen har genom tiderna fascinerat oss människor. För fornfinländare var björnen ett heligt djur och nuförtiden ordnas björnsafarin för dem som vill se en livslevande björn i naturen.

För finländare är björnen ett kärt barn med många namn. Det finns nämligen cirka 200 olika benämningar för björnen i det finska språket (t.ex. otso, mesikämmen, kontio.)

Utbredning

Det finns en god chans att möta en brunbjörn i skogen; det lufsar nämligen kring 1600 björnar ute Finlands skogar.

Det förekommer björnar i hela landet förutom på Åland. Flest björnar finns det i östra Finland och i Lappland.

Utanför Finland förekommer brunbjörnen i Skandinavien, Ryssland, Asien, norra delarna av Nordamerika och vissa bergstrakter av södra Europa.

brunbjörnens utbredning

Lähde: Björnen är Finlands nationaldjur | Vetamix | svenska.yle.fi

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.