Uudellamaalla 92 karhu havaintoa – roskapöntön antimiin ihastuvasta kontiosta voi tulla pihapiirin vakiovieras

Karhuista on tehty tänä vuonna Uudellamaalla 92 havaintoa, kertoo Suomen riistakeskuksen riistasuunnittelija Antti Piironen Uudeltamaalta. Myös muualla karhuja on nähty runsaasti.

Havaintomäärä on lähes kolme kertaa suurempi kuin viime vuonna samaan aikaan, jolloin karhuhavaintoja ilmoitettiin 31 kappaletta.

Tänä vuonna on tehty selkeästi poikkeuksellisen paljon karhuhavaintoja Uudellamaalla. Iso osa havainnoista selittyy sillä, että suuri osa yksilöistä on liikkunut ihmisasutuksen lähellä, jolloin ilmoituksia on tehty paljon, Piironen selvittää.

Keskimäärin karhuista tehdään tammikuun ja toukokuun välisenä aikana noin 20–30.

Piironen huomauttaa kuitenkin, ettei varmuutta karhukannan selkeästä kasvusta voida havaintomäärän perusteella tehdä.

Tämä on vain indeksi karhukannan runsaudesta, mutta siihen vaikuttaa sekä karhujen määrä että havaintoaktiivisuus, hän huomauttaa.

Myös luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Ilpo Kojola korostaa, että havaintojen määrän radikaaliin lisääntymiseen tulee suhtautua kriittisesti.

Äkkinäiset muutokset kertovat usein siitä, että havaintoja on jostain syystä tehty enemmän. Karhuhan on hidas lisääntymään, että sillä tavalla vuosien väliset erot määrissä eivät ole välttämättä kovinkaan suuria, Kojola huomauttaa.

Luonnonvarakeskuksen karhukanta-arvion mukaan Uudellamaalla elää pysyvästi 3–5 karhua.

Viime vuoden arvion mukaan pentutuotantoa ei alueella ole ollut, eikä karhunpentuja arvion mukaan synny tänäkään vuonna Uudellamaalla.

Lähde: Karhuja nähty poikkeuksellisen paljon – roskapöntön antimiin ihastuvasta kontiosta voi tulla pihapiirin vakiovieras – Kotimaa – Uutiset – MTV.fi

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.