Poliisilla ei erityisvarusteita Hollolan karhujahdissa – ”Eivät vielä toistaiseksi osaa ampua takaisin”

Hollolassa oltiin tiistaina karhun jäljillä. Ensimmäiset havainnot eläimestä ilmoitettiin Hollolan naapurista Kärkölästä ja sitten Herralasta. Yhdeksän aikaan aamulla karhu pyöri ihmisten pihoissa Ala-Okeroisissa Lahden puolella.

Illalla ennen kahdeksaa suuresta karhusta saatiin taas uusia havaintoja Hollolan Soramäestä. Siellä karhu kulutti aikaansa omakotitalon pihalla. Poliisi lähti karhun jäljille Lahden seudun riistanhoitoyhdistyksen kanssa, joka suoritti tehtävää virka-apuna.

Hämeen poliisissa erä- ja suurpetoasioiden päällystövastaavana toimiva komisario Rauno Piispa kertoo, että jo aamulla koira jäljitti karhun kulkua. Havaintojen perusteella se oli noin satakiloinen aikuinen uroskarhu. Vertailun vuoksi kerrottakoon, että Asikkalassa viime vuonna liikkunut karhu oli 80-kiloinen ja kaksivuotias.

– Pitkään aamuyhdeksän jälkeen poliisille ei tullut havaintoja karhusta. Oletimme silloin, että se meni Lahden ja Hollolan länsipuolelle erämaastoon pois asutuksesta.

Näyttäytyi ihmisille hyvin läheltä

Illalla jatkuneet havainnot kuitenkin kertoivat, ettei karhulla ollut aikomusta poistua ihmisten ilmoilta. Kontio muun muassa näyttäytyi pihatöitä tehneelle henkilölle, pyöri roskakatosten ympärillä ja liikkui useiden asuttujen talojen pihojen läpi.

– Karhua oli onnistuttu kuvaamaan, mikä kertoo siitä, ettei se ollut ihmisarka.

Puoli yhdeksän maissa illalla eläin meni Hollolan kuntakeskuksen kohdalla valtatie 12:n yli pohjoisen suuntaan.

– Kymmenen jälkeen se pyöri erään talon postilaatikolla. Varmaan se arveli jos päivän posti olisi jo tullut. Talon asukas oli terassilla, Piispa kertoo.

Poliisipartion karhu ohitti 10 metrin etäisyydeltä. Luontaisesti karhujen kuuluisi olla ihmisarkoja.

-Tällä karhulla oli mahdollisuus ja oletettiinkin, että se menee salomaille, mutta sitä kiinnosti asutuksen lähellä pyöriminen. Veikkaan, että karhu on nähnyt useammin ihmisen eilen kuin mitä ihmiset ovat nähneet karhun.

Karkottaminen ei onnistunut asutuksen keskellä

Karhun kintereillä oltiin kolmen poliisipartion ja suurriistavirka-apuna saatujen viiden miehen ja kahden koiran voimin. Suurpetotehtävää suoritettiin ilman erityisiä varusteita.

– Poliisilla ei ollut erityisvarusteita petoeläinoperaatiossa, sillä karhut eivät vielä toistaiseksi osaa ampua takaisin, Piispa hymähtää.

Protokollan mukaan karhu tulee ensisijaisesti ottaa kiinni tai pyrkiä karkottamaan. Lopettaminen on viimeinen keino. Hollolassa kiinni ottaminen tai karkottaminen asutuksen keskellä eivät olleet mahdollisia.

– Karkottamisessa käytetään karhulle kipua tuottavaa paineilma-asetta. Osuman jälkeen karhun käyttäytyminen on arvaamatonta. Sellainen ei toimi asutuksen keskellä, Piispa sanoo vakavasti.

Nukuttaminen ei tullut kyseeseen.

– Nukuttaminen on toimenpide, jossa nukutusaine pitää päästä ampumaan läheltä, että se vaikuttaa. Aineen määrä pitäisi myös pystyä tarkkaan arvioimaan eläimen painon perusteella.

Myös nukutusaineen vaikuttaessa eläin saattaa käyttäytyä arvaamattomasti.

– Takavuosilta muistan, että hirvi juoksi 20 minuuttia päättömästi aineen vaikutuksen alaisena. Karhu kerkeisi tuossa ajassa tyhjentämään monta pirttiä.

Lopettamistilanteessa karhu tuli kohti

Karhu lopetettiin poliisin aseella ampumalla illalla puoli yhdentoista aikaan Hollolan Soramäessä. Suurpetoasiassa käskyn antajana toimi poliisin yleisjohtaja, joka linjasi, että karhu koitetaan ensin karkottaa asutuksen keskeltä, ja jos se ei onnistu, niin käytetään viimeistä keinoa.

– Lopettamistilanteessa karhu ei ollut ahdistettuna mihinkään umpipaikkaan. Sillä oli tilaisuus lähteä toiseen suuntaan, Piispa kertoo.

– Karhu ei lähtenyt karkuun vaan päinvastaiseen suuntaan ihmisen nähdessään. Loppuvaiheessa eläin käyttäytyi niin, ettei ollut muuta vaihtoehtoa kuin lopettaa se.

Ruho toimitettiin Eviralle tutkittavaksi Ouluun. Piispa tyrmää muut luulot.

– Joku oli jo epäillyt Facebookissa, että siinä pääsee poliisi karhunlihan makuun. Siitä ei pääse kukaan osille.

Jossain kohtaa poliisi käy vielä riistanhoitoyhdistyksen kanssa läpi tapahtumien kulun. Suurpetoasioiden päällystövastaava painottaa, ettei kyseessä ollut metsästysmiesten karhujahti vaan virka-aputehtävä. Karhutehtävät ovat harvinaisia poliisillekin.

Lähde: Poliisilla ei erityisvarusteita Hollolan karhujahdissa – ”Eivät vielä toistaiseksi osaa ampua takaisin”

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.