Palokärjen seisova pöytä – kuorii kymmenmetrisen koivun kolmessa päivässä

Talvella ruoka on tiukassa, joten jokainen hyvä ruokapaikka kannattaa hyödyntää nopeasti ja tehokkaasti. Tässä palokärki on mestari. Yli kymmenmetrinen koivu on kuorittu kolmessa päivässä, eikä edes täysiä päiviä tehden.

Touhussa kuoren irrottaminen ei ole pääasia vaan ruokailu. Koivunmantokuoriaisen toukat pitävät majaansa aivan kuoren alla.

Nilakerroksessa elävät toukat löytyvät tikan mielestä helpoimmin poistamalla puusta sen kuorikerros.

Kuoriaisten vaivaaman puun tunnistaa otusten kuoriutumisaukoista. Ne ovat muutaman halkaisijaltaan muutaman millin läpimittaisia reikiä, jotka ovat lähes suorassa rivissä ja säännöllisin välein. Pituutta koko komeudella on 10-15 senttiä ja niitä voi olla runsaastikin ympäri koivua.

Palokärki hoitaa homman määrätietoisesti. Aluksi kartoitetaan oikea korkeus.

Lintu poistaa vahvalla nokallaan pienen palasen puun kuorta. Mikäli siltä korkeudelta löytyy toukkia, voidaan aloittaa suurimittaisempi operaatio. Siinä lintu poistaa kuorta systemaattisesti puuta kiertämällä.

Yleensä homma alkaa ylhäältä ja etenee alaspäin, näin roskat ja kuorenpalaset eivät joudu niin helposti linnun silmiin.

Kuoren avaamisen seurauksena löytyvät toukat palokärki poimii tarkasti talteen kielellään. Se on kuin tehty tällaista toimintaa varten. Kieli on pitkä ja kapea, sen pinta on tahmea ja kärjessä on vielä tarttumista helpottavia sukasia. Kielen lintu voi imaista kasaan kuin lakritsirullan ikään.

Kuvaajalle palokärjen löytäminen kuorimassa koivua on pieni lottovoitto. Tällaisessa puuhassa palokärki on useimmiten hyvin peloton. Varovaisesti toimiva kuvaaja voi päästä hedelmälliseen yhteistyöhön ison tikan kanssa alle parinkymmenen metrin päähän.

Lähde: Palokärjen seisova pöytä – kuorii kymmenmetrisen koivun kolmessa päivässä – Keskisuomalainen

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.