Karhuja ennätyspaljon: Kiima ja nälkä ajavat niitä ihmisten ilmoille

Asutuksen lähelle eksyneistä karhuista on tehty viikon sisällä useita havaintoja eri puolilla maata. Karhuja arvioidaan olevan maassamme nyt historiallisen paljon.

Alkukesä ja kevät on aikaa, jolloin karhut liikkuvat paljon.

Talviunen jälkeen ravinnon etsintä saa karhut liikkeelle. Emojen häätämät ylivuotiset pennut, niin kutsutut erauspojat, etsivät uutta elinpiiriä. Aikuiset urokset liikekannalle ajaa kiima-aika, joka ajoittuu touko–heinäkuulle.

Karhu yleistyy lännessä

Maan tihein karhukanta on Itä-Suomessa, joten siellä suurpedon eksyminen asutuksen lähelle on todennäköisempää kuin etelässä. Tänä keväänä poliisi on tehnyt useita päätöksiä karkottaa karhu asutuksen läheltä, pääasiassa Pohjois-Karjalassa.

Itä-Suomen poliisilaitoksen eräyhdyshenkilö Harri-Pekka Pohjolainen kertoo, että Kuopion tapaus ei ole kovin harvinainen, vaan niitä sattuu silloin tällöin.

Valtakunnallisessa karhukannan hoitosuunnitelmassa on tavoitteena, että karhu levittäytyy Itä-Suomesta koko maahan. Suurin pedoistamme on yleistynyt – Luonnonvarakeskuksen viimeisimmän

mukaan maassamme elää vähintään 1 980–2 100 yksilöä ennen syksyn metsästyskautta. Vuosi sitten karhuja arvoitiin olleen 1 720–1 840.

Edellinen kantahuippu oli vuonna 2011, jolloin karhuja oli suunnilleen yhtä paljon kuin nyt. Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Ilpo Kojola arvioi, että edellisen kerran karhukanta oli yhtä suuri 1800-luvun alkupuolella.

Niistä ajoista on vain summittaisia kaatotilastoja, joiden pohjalta kanta-arvioiden tekeminen on mahdotonta. On mahdollista, että karhuja on nyt enemmän kuin vuonna 2011, Kojola sanoo.

Etelä-Hämeessä karhujen määrä ei ole kasvanut. Kuitenkin Lahden seudulla on vuoden sisään sattunut kaksi tapausta, joissa karhu on eksynyt asutuksen keskelle, karhun kannalta kohtalokkain seurauksin. Viime vuoden tapaus sattui elokuussa. Molemmissa tapauksissa karhu oli nuori, aikuinen uros.

Lähde: Karhuja ennätyspaljon: Kiima ja nälkä ajavat niitä ihmisten ilmoille | Yle Uutiset | yle.fi

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.