Hirvien syömistä taimista 672 euron korvaus – Kyllä ketuttaa

Taimikossa töröttää siellä täällä ruskeita karahkoja, joihin on jäänyt muutamia vihreitä oksia.

Kyllä ketuttaa.

Olen tehnyt valtavan työn taimikon istutuksessa ja raivauksessa. Männyntaimia on istutettu uudestaan kerran ja lopulta paikattu kuusentaimilla, metsänomistaja Aarne Leino manaa.

Männyntaimet on istutettu vuonna 2008, joten paikalla pitäisi kasvaa 2–3 metrin korkuinen taimikko.

– Vahingot tulivat vuosina 2013 ja 2014. Tämä on Jyrkän ja Someron hirvien kulkuväylä.

Joskus, kun olen tullut tänne, paikalla on ollut seitsemänkin hirveä. Viime syksynä hirvenmetsästyksen jälkeenkin täällä oli viisi eläintä, Leino kertoo.

Hirvituhojen vuoksi metsänomistajat istuttavat mielellään kuusta myös alueille, joissa se ei kunnolla kasva. Pohjois-Savossa istutettiin viime vuonna kuusta 6280 hehtaarille, mäntyä 808 hehtaarille ja koivua 192:lle.

Liika kuusivaltaisuus lisää tauteja kuten uusimpana mustakoroa.

Suomen metsäkeskuksen metsäneuvoja Heikki Kraft kulkee tietokoneen kanssa 1,6 hehtaarin taimikossa. Riistanhoitoyhdistyksen Erkki Shemeikka on apuna ja kuljettaa neljän metrin mittaista koealakeppiä Kraftin osoittamiin paikkoihin.

– Alueelta on syöty taimia tasaisesti. Runkoluku on 2 367, joista 633:ssa ei ole riistavaurioita, Kraft sanoo.

Se tarkoittaa, että Leinon taimikossa kolme neljäsosaa istutetuista ja luontaisesti tulleista puuntaimista on vahingoittunut.

Kraft on näppäillyt vahingot sitä mukaa koneelle, kun niitä on mitattu. Lopuksi ohjelma antaa korvaussumman: 672 euroa ja 93 senttiä.

Leino on hiljaa.

No, mitäs sanot, metsäkeskuksen metsänhoidon johtava asiantuntija Markku Remes kysyy. Se on semmoinen kuin on. Ykkönen siinä pitäisi olla edessä. Ei tässä rauhallisena miehenä voi muuta sanoa, Leino vastaa.

Se on säälittävän pieni korvaus. Muokkauksen, istutustyön ja taimien hintaan verrattuna se on todella pieni, Remes sanoo.

Hirvituhojen korvaus tulee budjettivaroista maa- ja metsätalousministeriön alaisen Suomen metsäkeskuksen kautta.

Korvausten määrä on laskenut. Osa metsänomistajista ei hae korvauksia, koska pitää niitä niin pieniä. Osa ei tiedä niistä ollenkaan.

Heikki Kraft painottaa, että metsänhoitoyhdistysten metsäneuvojien rooli on tärkeä. Heidän pitäisi kannustaa metsänomistajia hirvituhovahinkojen hakemiseen.

Moni luulee edelleen, että hirvituhoissa on 250 euron omavastuu, vaikka se poistui vuosia sitten. Nyt on 170 euron korvauskynnys, jota alempia summia ei makseta enkä lähde edes mittaamaan, jos totean jo lähtiessä, ettei kynnys ylity, Kraft sanoo.

Hirvien torjuntaan on melko vähän keinoja. Trico-karkote on todettu tehokkaaksi mutta työlääksi levittää.

Radion ääneen ja nauhoihin hirvet tottuvat nopeasti. Saippuaakin on kokeiltu mutta huonolla menestyksellä. Hirvi on älykäs eläin, Remes toteaa.

Tuhot torjuttaisiin Remeksen mielestä parhaiten hirvikantaa alentamalla. Nykyinen hirvitiheys on hänen mielestään liian suuri.

Jos päästäisiin 2,5 hirveen tuhannella hehtaarilla, silloin pärjättäisiin hyvin. Kuopion eteläpuolella on alueita, joissa tiheys on 5–10 hirveä tuhannella hehtaarilla.

Hirvituhojen korvaukset ovat vähentyneet

Hirvieläintuhojen korvaukset ovat vähentyneet valtakunnallisesti huippuvuodesta 2010, jolloin tuhoja maksettiin 4,4 miljoonaa euroa. Viime vuonna summa oli 460 000 euroa. Korvaukset laskivat jyrkimmin Kainuussa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa.

Taimikkojen arvoja muutettiin niin, että karuimmat mäntykankaat oletetaan nyt istutettavan luontaisesti tai kylväen. Aemmin käytettiin istuttaen perustettujen taimikoiden arvoja. Mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä enemmän on karua maata ja mäntyjä.

Etelä-Suomessa korvausten lasku johtuu hirvikannan laskusta. Taimikoihin tulee vähemmän korvattavia vahinkoja.

Lähde: Hirvien syömistä taimista 672 euron korvaus – Talous – Savon Sanomat

Tallenna

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.