Ecuadorista löytyi uskomaton sammakkolaji: Iho on niin läpikuultava, että sen läpi näkee sykkivän sydämen

Tutkijat ovat löytäneet Ecuadorin sademetsistä uuden lasisammakkolajin. Lasisammakot ovat siitä erikoisia, että niiden vatsapuolen iho on läpikuultava, joten sisäelimet ja luut ovat täysin nähtävissä.

Sammakon löytänyt tutkimusryhmä Ecuadorin pääkaupungin Quiton Universidad de San Franciscosta on antanut uudelle lajille nimen Hyalinobatrachium yaku. Yaku tarkoittaa vettä.

Uuden lajin läpinäkyvyys ei rajoitu vatsan seudulle vaan ulottuu koko rintakehän alueelle. Näin ollen myös sen sykkivä sydän on hyvin nähtävissä.

Etelä-Amerikassa eläville lasisammakoille tyypillistä on, että ne viihtyvät erityisesti hitaasti virtaavan veden lähellä.

Erityisesti urokset viihtyvät lehtien alapinnalla, mistä ne kutsuvat naaraita ja vartioivat munittua kutua.

H. yaku on erittäin pienikokoinen sammakko; se on kooltaan vain pari senttimetriä. Siksi se on onnistunut piileskelemään tutkijoilta näin pitkään.

Samasta syystä tutkijat eivät myöskään tiedä, kuinka laajalle uusi laji on levinnyt.

Lajia on toistaiseksi tavattu kolmesta paikasta, joiden välimatka on pisimmillään yli 100 kilometriä. Tutkijat arvelevatkin, että H. yaku saattaa olla levinnyt myös Perun puolelle.

Ihmisen toiminta uhkaa lasisammakoita

Kuten moni muukin sammakkolaji, myös uusi lasisammakko on vaarassa ihmisen toimien takia.

Sitä uhkaa erityisesti vesien saastuminen ja alueella oleva öljytoiminta.

Myös teiden rakentaminen ja ihmisasutuksen leviäminen uhkaa lasisammakkoa, sillä ihmisen rakennelmien myötä sammakon asuinalueet pirstaloituvat ja eläminen muuttuu entistä hankalammaksi.

Lähde: Ecuadorista löytyi uskomaton sammakkolaji: Iho on niin läpikuultava, että sen läpi näkee sykkivän sydämen – Aamulehti

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.