Puheenaihe: Onko sudenkaatoon liian vaikea saada lupaa?

Suomen Riistakeskus hylkäsi äskettäin poikkeusluvan kahden suden pyyntiin Utajärvellä, koska vahinkoperusteita ei nähty riittävästi.

Susi tappoi alueella kaksi koiraa pihapiiristä. Lisäksi susi ajoi takaa koiraa metsästyksen yhteydessä ja uhkasi myös metsästäjää, jolloin metsästäjä ampui suden.

Utajärven lähelle Vaalaan, Vuolijoelle, Kestilään ja Pyhännälle on myönnetty lupa kahden suden kannanhoidolliseen metsästykseen kuukauden ajaksi 23. tammikuuta –21. helmikuuta.

Onko sudenkaatoon liian vaikea saada lupaa?
Ratkaisu: äänin 3-2 ei ole.

Utajärvellä susia on nähty useasti.

Kormun metsästysseuran puheenjohtaja Jaakko Laitinen kertoo, että jo ennen metsästyksen alkua löydettiin suden tappama hirvisonni.

Metsästyksen aikana on tehty useita näköhavaintoja ja metsällä lähtiessä mietitty hyvin tarkkaan mille alueelle uskalletaan päästää koira irti ja sekin tehtävä siten että tiedetään koiran tarkka sijainti.

Laitinen tietää, että Kormussa tilalliset ovat ajaneet karjaa keskellä yötä takaisin navettaan kun sudet juoksevat aitauksien vieressä.

Metsään lähtiessä miettii, uskaltaako mennä, taikka päästää koiraa irti, etenkin ajava koira voi pian olla pedon ruokaa. Pitäisi luvanmyöntäjien mennä syysiltana metsään laavulle yöpymään, josko ne luvat sitten helpommin irtoaisi. On todellakin liian vaikeaa saada kaatolupia näille pedoille.

Suomen Riistakeskuksen riistapäällikkö Keijo Kapiainen Oulusta toteaa, että Utajärvelle kaatolupaa ei myönnetty, koska vahinkoja voidaan estää pitämällä koirat tarhassa tai sisällä eivätkä sudet ole Utajärvellä tappaneet koiria metsästyksen yhteydessä.

Kapiaisen mukaan Riistakeskus on myöntänyt 46 kannanhoidollisia poikkeuslupaa poronhoitoalueen eteläpuolelle. Poliisin päätöksillä on ammuttu neljä sutta talven aikana. Riistakeskuksen vahinkoperusteisilla poikkeusluvilla on ammuttu kaksi sutta Pohjois-Pohjanmaalla naudoille ja lampaille aiheutuneiden vahinkojen takia.

Susitutkija, valtiopäiväneuvos Erkki Pulliainen muistuttaa, että EU suojelee sutta luontodirektiivillä ja Suomi metsästyslain riistaeläin-statuksella ja tutkimustietoon tukeutuvalla hoitosuunnitelmalla.

Valtio korvaa suden tappamat porot ja kotieläimet mukaan lukien koirat.

Yksin metsästyslain henkeä tulkiten metsästykseen on voitu kannankoon perusteella ryhtyä. Yksilön poisto mahdollistuu kaatoluvilla. Tärkeää kaatolupa-asian käsittelyssä on suden reviirin keskikoon, joka on yli tuhat neliökilometriä, ja kannanrakenteen huomioon ottaminen sekä tapauskohtaisen tiedon välittäminen, Pulliainen toteaa.

Luonto-Liiton järjestöpäällikkö Sami Säynevirta ja Animalian puheenjohtaja kertoo, että Luonnonvarakeskuksen susikanta-arvion mukaan Suomessa elää arviolta 220-245 sutta, mikä on hänen mielestään kestävän susikannan minimitaso.

Esimerkiksi Suomen Lapissa ei ole käytännössä susia ollenkaan, sillä tappolupien määrää ei ole rajoitettu. Lappia markkinoidaan kuitenkin susilogoin ja tämä on ristiriitaista. Olisi hienoa jos Suomessa sudet hyväksyttäisiin oikeasti osana upeaa suomalaista luontoa ja olisimme susistamme ylpeitä. Se olisi matkailullisestikin järkevää, sillä ulkomaiset turistit ovat kiinnostuneita juuri villistä luonnosta.

Toiminnanjohtaja Risto Paakkonen Suomen Metsästäjäliiton Oulun piiristä sanoo, että susilupien saannissa on kehitettävää. Ihmisten ja omaisuuden turvallisuuden takaamiseksi tulee olla keinoja reagoida tilanteeseen, poikkeusluvat saisivat olla käytettävissä nopeammin.

Paakkosen mielestä kannanhoidollista sudenmetsästystä ovat hankaloittaneet aiheettomat valitukset, jotka viime vuonna estivät jahdin kokonaan usealla alueella. Vaikka ne myöhemmin todettiinkin aiheettomiksi, käsittelyprosessi on niin hidas, että metsästyskausi ennätti päättyä ennen lopullista päätöstä.

Tällaisella toiminnalla metsästäjien oikeusturva ei toteudu, joten toivottavasti samaa ei tapahdu tänä vuonna.

Lähde: Puheenaihe: Onko sudenkaatoon liian vaikea saada lupaa? | Kotimaa | Kaleva.fi

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.