Klaukkalan karhu vaihtoi kuntaa maanantaiaamuna Jokelan itäpuolella – matkaa nyt kohti Mäntsälää

Klaukkalassa perjantai-iltana liikkunut karhu on poistunut Nurmijärveltä ilman suurempia operaatioita. Tuorein havainto siitä on rikoskomisario Markku Tuomisen mukaan maanantaiaamulta.

Karhu nähtiin silloin Pohjois-Tuusulassa Jokelan itäpuolella, jossa se ylitti Tiensuuntien ja jatkoi kohti Mäntsälää.

Perjantai-iltana ensin Valkjärven lounaispuolisessa maastossa ja puolen yön aikaan Valkjärven itäpuolella Klaukkalantien tuntumassa sekä Palojoella nähty karhu aiheutti Tuomisen mukaan viikonvaihteessa poliisille soittojen tulvan.

Havaintoja tuli paljon, koska karhu liikkui valoisaan aikaan. Moni halusi myös tietää, onko eläintä syytä pelätä.

Ohjeeksi kyselijöille annettiin, ettei karhun perään ole syytä lähteä eikä sen eteen mennä, vaan eläimen pitää antaa siirtyä rauhassa paikasta toiseen.

Jos näkee karhun lähestyvän taajamaa, yhteys hälytyskeskukseen riittää. Hätistelemään ei pidä lähteä omin päin.

Käyttöä karhun kohtaamisohjeille on varmasti jatkossakin, sillä Uusimaa on karhunhoitosuunnitelmassa kehittyvää aluetta.

Tulevaisuudessa karhu näyttäytyy yhä useammalle uusmaalaiselle, mutta karhu näkee silti useammin ihmisiä kuin ihmiset karhuja.

Karhu välttelee ihmistä ja pystyy kulkemaan hyvinkin matalana.

Keväällä heti pesästä lähdettyään karhu tarvitsee proteiinipommin, mutta kesän ajan se syö kasviksia ja marjoja, mikäli niitä on tarpeeksi saatavilla.

Nuoret haavanlehdet ovat Tuomisen mukaan karhujen herkkua. Jotta karhut eivät totu saamaan ravintoaan ihmisten pihoilta, roskalaatikoihin ei pidä kuitenkaan laittaa ruoantähteitä.

Klaukkalan läheisyydessä liikkuneen karhun ikää, kokoa tai sukupuolta on Tuomisen mukaan vaikea arvioida, vaikka eläimestä saatiin useampiakin kuvia.

Tuntomerkit vaihtelevat arvioijan mukaan, ja kuvasta on vaikea selvittää eläimen kokoa. Maa on nyt niin kuiva, että etukäpälän leveydestä ei saatu luotettavaa arviota.

Jos etukäpälän jäljen leveys on yli 13 senttiä, kyse on Tuomisen mukaan yleensä uroskarhusta.

Lähde: Klaukkalan karhu vaihtoi kuntaa – matkaa nyt kohti Mäntsälää | Nurmijärven Uutiset

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.