Hirvi tuhoaa talvisin kuusimetsää nakertamalla kuusen taimia

Hirvien ravinto muodostuu puista, pensaista ja ruohovartisista kasveista. Talvisin hirvet syövät risuja, taimien latvoja ja puunkuorta. Hirvien pääasiallinen ravinto on talvisin mänty, mutta viime vuosina hirvet ovat alkaneet syödä myös kuusta.

”Kuusen suhteellinen osuus metsissämme on kasvanut. Kun mäntyä on vähemmän, hirvet ovat joutuneet tyytymään kuuseen”, kertoo metsänhoidon johtava asiantuntija Markku Remes Suomen metsäkeskuksesta.

Hirvet narskuttavat sekä kuusten taimien latvoja että suurten puiden kuorikerrosta.

”Kuusen nilakerroksen alla kulkee nestettä juurista runkoon ja latvaan asti. Järsimällä kuoren rikki hirvi saa puussa virtaavasta nesteestä kaipaamiaan hivenaineita.”

Kun kuusen kuori rikkoutuu, puu on alttiimpi lahottajasienien tartunnoille. Puun solukon vaurioituessa puu ei pysty jatkamaan kasvuaan normaalisti.

Latvuksensa menettänyt taimi taas saattaa kasvaa monihaaraiseksi. Ääritapauksessa hirven nakertama taimi voi kuolla kokonaan.

”Hirvien aiheuttamat vahingot sijoittuvat pitkälti samoille alueille, sillä talvilaitumille siirryttyään hirvet eivät enää liiku kovin pitkiä matkoja.”

Metsänomistajille maksettiin viime vuonna hirvituhokorvauksia reilut 450 000 euroa, summa kattaa vahingoista vain noin puolet.

Lähde: Hirvi tuhoaa talvisin kuusimetsää nakertamalla kuusen taimia

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.