Onkiminen innostaa vuodesta toiseen – onkimiskilpailu nuorille 14.6.

Myös ulkona valmistetut kalaruuat maistuivat keskuskoulun oppilaille. Tapahtumalla on pitkät perinteet.

Pyörteen tilalla Kajaanissa vietetään 23.5–24.5 koululaisten kalastustietopäiviä.

Päivien aikana pari sataa koululaista Keskuskoululta sekä Hauholan koululta pääsevät tutustumaan kalastukseen ja kalojen käsittelyyn. Nuoret pääsevät maistelemaan myös ulkona laitettuja kalaruokia.

Suomen vapaa-ajan kalastajien eli SVK:n kainuun piirijärjestön kalakummivastaava Veijo Lipponen kehuu nuorten asennetta kalastusta ja kalojen käsittelyä kohtaan. Kalakummiksi, eli epäviralliseksi kalastusohjaajaksi on ryhtynyt Kainuun alueella myös useita nuoria.

Toki joukossa on aina niitäkin jotka eivät kestä edes katsoa kalan perkausta, tänään heitä ei ole kyllä juurikaan näkynyt, Lipponen kertoo.

Kainuun vapaa-ajan kalastajat eli KVK on järjestänyt koululaisten kalastustietopäivän joka kevät jo 26 vuoden ajan. Lipponen on ollut mukana alusta asti.

Pyörteen rannassa mato-ongella viihtyvät 7. luokkalaiset naureskelevat siimojen tarttuessa puun oksiin. Kalaa ei ole vielä tullut, ja nuoret empivätkin riittääkö kärsivällisyys odotteluun enää kauaa.

Nyt on vielä vähän liian kylmää, että kunnolla nappaisi. Kalamiehellä on tietenkin aina selitys sille, miksi kala ei syö, kalastusohjaaja Matti Kulju tuumii.

Kulju on SVK:n palkkaama ohjaaja, joka kouluttaa erityisesti nuoria kalastusharrastuksen pariin. Hän on käynyt kouluissa oppitunneilla kertomassa kalastuksen eduista, ja hän vetää eri-ikäisten nuorten kalastuskerhoja.

Aika paljon on nuoria joita kalastus kiinnostaa, ja jotka haluaisivat sitä kokeilla. Paljon on myös aikuisia jotka ovat nuorena kalastaneet, ja aikuisena haluavat palata harrastuksen pariin.

Kuljun mukaan kalastus on mielekäs harrastus sillä se vie lähelle luontoa, ja siinä oppii jatkuvasti uutta. Itse hän on hurahtanut perhokalastukseen, ja talvisin hän osallistuu usein pilkkikisoihin.

Kalastus opettaa kärsivällisyyttä, ja toki sillä voi saada hyvää ruokaa pöytään. Itse en voi kylläkään kalaa syödä ollenkaan, sillä olen sille pahasti allerginen, naurahtaa Kulju.

Keskuskoulun 7. luokkaa käyvät Inka Hyrkäs ja Hilla Heikkinen ovat yksimielisiä siitä että kalastustietopäivä on hyvä keino lisätä nuorten tietoisuutta kalastuksesta.

Luonto on tärkeä asia, niin onhan se hyvä että siitä kerrotaan ja meille opetetaan kaikenlaista siihen liittyvää, Hyrkäs tuumii.

Parasta päivässä tyttöjen mukaan oli mato-ongella onkiminen, sekä kalaruokien maistelu. Molempien tyttöjen lempikala on lohi, joka maistuu niin uunissa paistettuna kuin savustettunakin.

He pääsivät myös kilpailemaan kalapolkukilpailuun, jossa testattiin koululaisten kalastustietoa.

Näitä luontotapahtumia joissa myös kalastukseen tutustutaan on ollut jo aika monta, niin on mukava huomata, että asiat ovat oikeasti jääneet jo mieleen, Heikkinen kertoo.

Kainuun vapaa-ajan kalastajat ry järjestää Vimpelinlammella onkimiskilpailun nuorille keskiviikkona 14.6.

Kilpailussa ongitaan rannasta, ja omaa onkea ei tarvitse osallistuakseen, vaan ne tarjotaan yhdistyksen puolesta. Kilpailu on täysin maksuton ja kaikki osallistujat palkitaan. Lisätietoja www.fisuun.fi.

Lähde: Onkiminen innostaa vuodesta toiseen – Kainuun Sanomat

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.