Antti, 45, säikähti pahanpäiväisesti lenkillä – ”Karhu istui polulla itseään nuoleskellen”

Tuusulalainen Antti Väyrynen, 45, lähti aamulenkille Terrisuolle puoli yhdeksän maissa lauantaiaamuna.

Jukolan viestiin treenaava suunnistaja jätti puhelimen kotiin ja hölkkäsi kohti poikkesi maantieltä kohti pienempää kärrytietä. Yhtäkkiä kartasta ja kellosta katseensa kohotettuaan mies huomasi edessään karhun.

Olin ehkä 20 tai 30 metrin päässä, ja karhu istui polulla itseään nuoleskellen, Väyrynen kertoo.

Eläin ei vaikuttanut huomaavan miestä lainkaan, vaan jatkoi puuhiaan muina karhuina.

Väyrynen teki ripeän täyskäännöksen ja lähti juoksemaan takaisin tulosuuntaansa. Partiota harrastanut ja erätaitokilpailuja käynyt mies kertoo, että oppikirjojen mukaan kannattaisi jättää jokin esine maahan otson nuuhkittavaksi ja perääntyä rauhallisesti.

Tätä joskus kilpailussakin kysyttiin. Paras tapa ei ole juosta karkuun, kun karhun kohtaa. Aika nopeasti opit tositilanteessa unohtuvat.

Miehellä ei ollut puhelinta mukana, joten houkutusta pysähtymiseen ja kuvan ottamiseen ei edes ollut. Sykemittarin lukemia hän ei vielä ole ehtinyt katsoa.

Sykkeestä en vielä osaa sanoa, mutta ainakin juoksunopeuteen kohtaaminen aika varmasti on vaikuttanut näkyvästi, hän nauraa.

Takaisin maantielle päästyään Väyrynen kohtasi poliisipartion, joka oli jo kuullut karhun olevan liikkeellä lähiseuduilla. Poliiseja kiinnosti, oliko Väyrynen havainnut karhulla olleen pentuja.

Vastasin, että en jäänyt kysymään.

Myös Itä-Uudenmaan poliisilaitos tiedottaa, että lauantaiaamuna Tuusulassa on tehty kaksi karhuhavaintoa. Havainnot tehtiin kello kahdeksan ja yhdeksän välillä.

Aikaisemmin tällä viikolla karhuhavaintoja on tehty muun muassa Espoossa. Tuolloin Kuusamon suurpetokeskuksen johtajana pitkään työskennellyt Sulo Karjalainen neuvoi, miten karhun saisi jättämään havaintoseudut.
Karhu lähtee Espoosta, kunhan se ei pääse käsiksi sellaisiin komposteihin tai roskakoreihin, joissa on karhua houkuttelevia makeita tuoksuja ja makuja, hän kertoi.

Lähde: Antti, 45, säikähti pahanpäiväisesti lenkillä – ”Karhu istui polulla itseään nuoleskellen” – Kotimaa – Ilta-Sanomat

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.