Villisiat riivaavat Roomaa – metsänvartijat neuvovat väistämään kuin härkätaistelija, jos sika hyökkää

Rooman kaupunki on harkinnut villisikojen sterilointia niiden määrän hillitsemiseksi.

Villisikojen yleistyminen Rooman kaduilla on aiheuttanut huolta Italiassa. Kaupungin viranomaiset pohtivat jopa villisikojen laajamittaista sterilointia pistoksilla niiden määrän hillitsemiseksi, kertoo

Siat aiheuttavat vaaraa muun muassa liikenteessä. Maaliskuun loppupuolella 49-vuotias mies kuoli, kun hän törmäsi skootterillaan villisikaan Rooman pohjoisosissa sijaitsevalla Inviolatella Borghesen puistoalueella.

Maaliskuun alussa Italian sosiaalisessa mediassa kiersi video, jolla näkyi Rooman keskustassa lähellä Vatikaania kadulla juokseva sika.

Tilannetta pidetään Roomassa niin vakavana, että ympäristöjärjestöt ovat vaatineet neuvotteluja asian ratkaisemiseksi kaupungin ja aluehallinnon edustajien sekä tieviranomaisten kanssa.

Metsänvartijat neuvovat välttelemään

Jopa useita kymmeniä kiloja painava villisika voi olla vaarallinen myös kohdatessa. Vuonna 2015 Italian media kertoi ainakin kahdesta villisian surmaamasta ihmisestä.

Italian metsänvartiosto on antanut ohjeita villisian kohtaaville ihmisille. Sen mukaan ihmisen tulee pitää etäisyyttä siasta eikä koskaan kääntää sille selkää.

Jos eläin hyökkää, metsänvartijat suosittelevat toimimaan härkätaistelijan tavoin: villisikaa on väistettävä viime hetkellä samalla kun sitä katsoo koko ajan.

Tärkein sääntö on, ettei eläintä tule lähestyä eikä koskaan tukkia sen pakoreittiä, metsänvartiosto sanoo.

Metsästys vähentynyt, villisiat lisääntyneet

Villisiat oli hävitetty suuresta osasta Italiaa 1800-luvun lopussa, mutta niitä tuotiin uudelleen maahan itäisestä Euroopasta 1950-luvulla metsästyksen tarpeisiin.

Nykyään metsästys on yhä harvemman harrastus, ja sitä on rajoitettu monin tavoin. Villisikoja ei esimerkiksi saa metsästää kaupallisin tarkoituksin. Samalla villisikakanta on kasvanut.

Italiassa on selvästi yli miljoona villisikaa, ja ne levittäytyvät maaseudulta kaupunkeihin. Edellisen kymmenen vuoden aikana villisikojen määrä Italiassa on käytännössä kaksinkertaistunut. Se on turvallisuusriski, sanoo maanviljelijäjärjestö Coldretti.

Maanviljelijöiden mukaan villisiat ja muut villieläimet aiheuttavat 100 miljoonan euron tuhot vuosittain. Viime kesänä tuhannet viljelijät vaativat mielenosoituksissa korvauksia eläinten aiheuttamista tuhoista.

Maanviljelijät ovat kuitenkin vastustaneet villisikojen kaupallisen metsästyksen sallimista, koska he pelkäävät liiketoiminnan vain lisäävän villisikojen määrää.

Lähde: Villisiat riivaavat Roomaa – metsänvartijat neuvovat väistämään kuin härkätaistelija, jos sika hyökkää | Yle Uutiset | yle.fi

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.