Tappava bakteeri vaanii koiria – tarkkaile lemmikkisi käytöstä

Koiranomistajia kehotetaan tarkkailemaan lemmikkejään vaarallisen bakteerin ja sen aiheuttaman keuhkotulehduksen varalta.

Eläinklinikoiden yhteistyöverkosto Sympaatti varoittaa vaarallisesta bakteerista, joka voi tappaa koiran nopeasti.

Sympaatin tiedotteen mukaan Streptococcus equi zooepidemicus -bakteeri voi aiheuttaa aggressiivisen hemorragisen keuhkotulehduksen, joka johtaa kuolemaan 24–48 tunnissa.

Tiedotteen on julkaissut Facebook-sivuillaan ainakin Länsi-Vantaan Eläinklinikka. Asiasta uutisoi ensimmäisenä MTV.

Sympaatti halusi tiedottaa asiasta, koska Elintarviketurvallisuusvirasto Evira kertoi aiemmin tammikuussa, että äkillisiä bakteerin aiheuttamia koirakuolemia oli joulukuussa kaksi ja toinen niistä oli Streptococcus equi zooepidemicus -bakteerin aiheuttama.
Lisäksi Sympaatin tietoon on viime aikoina tullut useita vakavia sairastumisia.

Kennelyskää, korkeaa kuumetta, hengenahdistusta

Sympaatti kuvailee, että alussa koiran oireilu voi muistuttaa kennelyskää (rohiseva yskä ja sierainvuoto) ja eläimelle voi nousta äkillisesti korkea kuume ilman muita oireita. Tartunnan edetessä koiralle kehittyy hengenahdistusta ja veristä sierainvuotoa ja sen vointi voi romahtaa veren myrkytyksen takia. Aina oireita ei tosin havaita.

Lievät oireet on tärkeää tunnistaa heti, jotta bakteeri saataisiin nujerrettua ja voimakas kudostuho estettyä, tiedotteessa sanotaan.

Sympaatti neuvoo, että jos koiran käytöksessä on vähänkin jotain epänormaalia, kuume pitää mitata. Jos lämpö on selvästi koholla, oikea osoite on eläinlääkäri. Koiran normaali lämpö on 38–39 astetta.

Eviran mukaan koirien äkillisissä keuhkotulehduksissa oireet kehittyvät nopeasti ja ne ovat epämääräisiä. Antibioottilääkitys ei auta silloin, kun suuri osa keuhkoista on jo tuhoutunut eikä eläin saa riittävästi happea elimistöönsä.

Evirassa alle kymmenen tapausta vuodessa

Eviran mukaan se toteaa aikuisilla koirilla kuolemaan johtaneita äkillisiä bakteerin aiheuttamia keuhkotulehduksia alle kymmenen kertaa vuodessa. Tutkitut koirat ovat yleensä kuolleet parin vuorokauden sisällä oireiden alkamisesta.

Koirilla on ollut korkeaa kuumetta, ja niiden yleistila on heikentynyt äkillisesti. Antibioottilääkitystä ei ole ehditty aloittaa, tai se on aloitettu liian myöhään. Tartunnanlähdettä ei yleensä ole voitu osoittaa varmasti. Osa koirista on osallistunut koiratapahtumiin, ja osa on liikkunut koirapuistoissa ja lenkkipoluilla.

Eviran mukaan zooepidemicus-bakteeri tarttuu helposti. Se leviää pisaratartunnan ja läheisen kontaktin välityksellä. Tartunnan leviämistä edistävät korkea eläintiheys, huono hygienia ja riittämätön ilmanvaihto.

Bakteeri tarttuu myös ihmiseen ja voi aiheuttaa ihmisellä vakavan taudin.

Eviran mukaan bakteerin aiheuttama keuhkokuume voi kehittyä ilman muita altistavia infektioita. Tunnetuimpia epidemioiden aiheuttajabakteereja ovat zooepidemicuksen lisäksi Escherichia coli ja Bordetella bronchiseptica.

Lähde: Tappava bakteeri vaanii koiria – tarkkaile lemmikkisi käytöstä – Kotimaa – Savon Sanomat

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.