Merikotkalla onnistunut pesintä Lempäälässä

Toukokuun 19. päivä säilyy Keijo Ruuskasen muistissa pitkään. Kokenut rengastaja kapusi tarkastamaan jättikokoista merikotkan risulinnaa, ja pesässä odotti iloinen yllätys: Kolme komeaa merikotkan poikasta silmäili nokat auki outoa kaveria pesän reunalla. Ei ollutkaan emo!

Merikotka  pesi Lempäälässä viime vuonna ensimmäistä kertaa, mutta Rengastustoimiston valtuuttama kotkanpesien tarkastaja Keijo Ruuskanen totesi pesinnän tuhoutuneen pesän alla olleiden rikkoutuneiden munankuorien perusteella.

Tuhoutumisen syytä ei tiedetä, mutta haudonta-aikainen häirintä on todennäköinen.

Merikotka munii 2–3 munaa, mutta yleensä lentoon poikasista selviää  vain 1–2. Kolmen hyväkuntoisen poikasen pesä kertoo siitä, että Lempäälässä on isoja haukia riittänyt ravinnoksi.

Saaristossa merikotkan tärkeimmän ravinnon muodostavat hauki ja haahka –  ja  nykyisin yhä useammin merimetson poikaset.

Lempäälän merikotkan poikaset värirengastettiin, jolloin poikasten vaiheita on helppo seurata etäältäkin hyvällä optiikalla. Pekka Marjamaa kirjasi  maassa kotkanpoikien mittoja Ruuskasen sanellessa  mittaustietoja yläilmoista pesällä.

Poikasilta otettiin DNA-näytteet jatkotutkimuksia varten, ja kaikki tiedot lähetetään  Luonnontieteellisen Keskusmuseon Rengastustoimistoon ja WWF:n merikotkatyöryhmälle.

Lähde: Merikotkalla onnistunut pesintä Lempäälässä – Lempäälän-Vesilahden Sanomat

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.