Lokki ei ole rauhoitettu laji – mutta suojattu pesimäkaudella

Lokkihaittoja ehtii ennaltaehkäistä vielä osassa Suomea – erillisin luvin koko maassa.

Kesän kiusanhenkiin kuuluva lokki ei kuulu rauhoitettujen lintujen joukkoon, mutta pesimäkaudella sitä ei saa ilman erillisiä lupia torjua.

Osassa maata lokkien pesimärauha alkaa jo 10.3. ja rauha jatkuu heinäkuun loppuun saakka.

Jos linnuista on ihmisen terveydelle tai turvallisuudelle haittaa, voidaan toimia erillisin luvin myös tuon rauhoitusajan puitteissa, tekninen asiantuntija Jouni Siltala Rentokililtä muistuttaa.

Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan riistanhoitopiirien alueella pesimäaika alkaa 1.4., Oulun, Kainuun ja Lapin riistanhoitopiirien alueella 1.5 ja muualla maassa siis jo tänään.

Lokeista on ihmisille kiusaa eri tavoin. Jos se tuntee olonsa uhatuksi, se syöksähtelee aggressiivisesti ihmisiä kohti. Lokeista on myös meluhaittaa ja lokin pH-arvoltaan matalat ulosteet tekevät materiaalisia tuhoja esimerkiksi syövyttämällä talojen ulkorakenteita ja autojen maalipintoja.

Kalliimpia lokkihaittoja ovat nimenomaan välilliset tuhot. Esimerkiksi lokkien pesämateriaalit voivat tukkia viemäreitä ja aiheuttaa tulvimista. Lokkien ruuanetsintä taas johtaa usein roskien ja ruuantähteiden leviämiseen. Levinneet roskat houkuttelevat myös paikalle tuholaisia kuten rottia ja hyönteisiä.

Lintuhaittojen torjuntakeinoja ovat fyysiset esteen ja haitat, pyydystäminen ja vaikkapa ääniin perustuvat keinot.

Kattojen reunoille asennettavat lintupiikit, jotka estävät lintuja istumasta ja linnun painon alla joustava vaijeri ovat suosituimpia fyysisiä esteitä.

Linnuille epämukavuutta aiheuttavia sähköshokkeja antavaa Avishock-menetelmää voidaan myös käyttää, Siltala sanoo.

Lyhytaikaista helpotusta lintuhaittoihin tuo äänikarkottimet, mutta lintujen totuttua metakkaan ne menettävät tehonsa.

Lisäksi lintuja voidaan pyydystää vaikkapa verkoin ja käydä sitten vapauttamassa luontoon, jossa ne eivät ole häiriöksi, Jouni Siltala kertoo.

Lähde: Lokki ei ole rauhoitettu laji – mutta suojattu pesimäkaudella – Päivän Lehti

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.