Kivikauden ihmiset perustivat ”maalitehtaan”, jota he käyttivät 4500 vuotta

Kivikaudella 45 000 Etiopassa olevaan luolaan rakennettiin pienimuotoinen ”maalitehdas”, jota käytettiin tuhansien vuosien ajan, kertoo uusi tutkimus.

PLOS One -lehdessä julkaistu tutkimus kertoo, että 45 000 vuotta sitten nykyisen Etiopian alueella elävät ihmiset löysivät kalkkikivikallion juurelta luolan, josta he tekivät pienen työpajan väriaineiden tekoon.

Paleontologit Daniela Eugenia Rosso, Francesco d’Errico ja Alain Queffelec ovat tutkimuksessaan tutkineet 4213 palasta okra-maaväriä, jota luolasta on löytynyt.

Tutkimuksen mukaan luolaan koottiin yli 40 kiloa punertavia kiviä, joissa on korkea pitoisuus rautaoksidia. Eri työkaluja käyttäen ihmiset jauhoivat kivistä eri värisiä jauheita: syvän punaisia, loistavan keltaisia ja ruusunharmaita. Sen jälkeen he kuumensivat jauhetta tai sekoittivat siihen muita aineita luodakseen maailman ensimmäistä maalia.

Tutkimuksesta kirjoittaa Ars Technica.

Ihmiset palasivat Porc-Epic-nimellä tunnettuun luolaan jopa 4500 vuoden ajan.

Tutkijoiden mukaan luola on esimerkki siitä, miten ihmiset ovat jo varhain jakaneet tietoa ja rituaaleja yli sukupolvien.

Tutkijat ovat melko varmoja siitä, että luolaa ei käytetty vain työkalujen tekemiseen, vaan käytetyt tekniikat olivat optimoituja taiteeseen ja koristeluun tuottujen väriaineiden valmistukseen.

Vuosien varrella luolassa tuotettujen värien valikoima näytti muuttuvan, siten että punaisten ja tummanpunaisten värien osuus pieneni.

Noin puolivälissä luolan olemassaoloa noin 43 000–42 000 vuotta sitten siellä käsitellyn okran määrä näytti kasvavan paljonkin, ja tuotantoon tuli paljon muitakin värejä.

Näyttää siltä, että vilkkaimmillaan luolassa oli myös ”harjoittelijoita”. Myöhemmin kun luolan käyttö alkoi vähentyä, myös värien määrä ja eloisuus väheni.

Tutkijoilla ei ole selitystä siihen, miksi luolan käyttö oli välissä vilkkaampaa. Alueella on ollut ehkä enemmän asutusta tuohon aikaan.

Porc-Epic-luolassa käytettyjä kiviä.

Porc-Epic-luolassa käytettyjä kiviä.

Merkillepantavaa tutkijoiden mukaan on, miten vähän tekniikka kehittyi vuosisatojen ja -tuhansien mukana. Yli 4000 vuoden ajan ihmiset tuottivat väriä samanlaisista punaisista kivistä. Tuotantotavat siirtyivät sukupolvelta toiselle mutta ne eivät edistyneet.

Sen verran edistystä kuitenkin tapahtui, että alkuaikoina kiviä murskattiin isommilla kivillä, mutta myöhemmin niistä hakattiin ensin hiutaleita ennen murskaamista.

Epäselvää kuitenkin on, mitä eri värit tarkoittivat. Sävyerot eri värien välillä ovat pieniä, mutta tuolloiset ihmiset ovat voineet kokea ne suurina, tutkijta sanovat.

Lähde: Kivikauden ihmiset perustivat ”maalitehtaan”, jota he käyttivät 4500 vuotta – Tekniikanmaailma.fi

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.