Syljellä toimiva alkometri kertoo, uskallatko lähteä rattiin juhlien jälkeen

Juhlaillan jälkeen yleinen ongelma on, uskaltaako lähteä rattiin vai ei. Ratkaisun tähän kysymykseen saa pian marketista ympäri Suomen alle 10 eurolla.

Goodwiller Oy valmistaa älypaperia, joka laitetaan kielen päälle ja kertoo syljen alkoholipitoisuuden vaihtamalla väriä. Yhtiön toimitusjohtaja Petri Särkelän mukaan syljen ja veren alkoholipitoisuus kulkevat käsi kädessä. Tuote on kehitetty yhdessä Oulun yliopiston ja Teknologian tutkimuskeskuksen (VTT) kanssa.

”Teimme vertailutestejä laboratorio-olosuhteissa, ja ne osoittivat että veren ja syljen testitulokset ovat verrannollisia keskenään”, Särkelä sanoo.

Promilletestin toimintatapa on yksinkertainen: pieni paperiliuska asetetaan kielelle muutamaksi sekunniksi. Tulos perustuu biokemiallisiin reaktioihin, jotka näkyvät paperilla värimuutoksena. Jos syljessä on promilleja enemmän kuin 0,2, testialueen väri muuttuu turkoosiksi.

Tuotetta on ollut myynnissä aiemmin esimerkiksi apteekeissa. Keskiviikkona Goodwiller kertoi, että Promilless-testi tulee pian myyntiin K-ryhmän kauppoihin ja Tammer-Tukun asiakaskauppoihin.

Kertakäyttöistä testiä on esitelty myös viranomaisille, mutta poliisin käyttöön testi sopisi vain jatkokehittelyllä.

”Poliisi tarvitsee yksiselitteisen numeerisen lukeman. Meidän testimme kertoo vain, onko syljessä enemmän kuin 0,2 promillea. Palautteen perusteella näin yksinkertainen ja selkeä tieto on riittävä tavalliselle kuluttajalle”, Särkelä selittää.

Hän teki aikoinaan pitkän uran Nokialla, ja hänen lisäkseen yhtiössä vaikuttaa esimerkiksi kaksi biokemian tohtoria. Rahoituksen yritys on saanut omin voimin ja yksityisiltä sijoittajilta.

”Nimenomaan kuluttajille tehdyllä halvalla promilletestillä on kysyntää”; Särkelä sanoo.

Lähde: Syljellä toimiva alkometri kertoo, uskallatko lähteä rattiin juhlien jälkeen – Teknologia – HS.fi

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.