Paliskuntain yhdistys teki kantelun Maaseutuviraston toiminnasta – Riistavahinkolain 36 § säätelee tietojen julkisuutta ja niiden luovuttamista

Paliskuntain yhdistys on tehnyt kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle Maaseutuviraston toiminnasta.

Paliskuntain yhdistyksen mielestä Mavi toimi lainvastaisesti antaessaan petovahinkokorvauksien saajien nimet ja heille maksetut vahingonkorvaussummat medialle.

Paliskuntain yhdistys on kannellut eduskunnan oikeusasiamiehelle Maaseutuviraston toiminnasta. Maaseutuvirasto luovutti alkuvuodesta vuoden 2015 petovahinkokorvauksien saajien nimet ja heille maksetut vahingonkorvaussummat medialle.

Lapin Kansa-lehti taas julkaisi nimilistat henkilöittäin ja paliskunnittain sekä maksetut vahingonkorvaukset euromääräisinä lehdessään 10.3.2017.

Paliskuntain yhdistyksen toiminnanjohtajan Anne Ollilan mukaan Maaseutuviraston toiminta on ollut riistavahinkolain 36 §:n vastaista.

Riistavahinkolain 36 § säätelee tietojen julkisuutta ja niiden luovuttamista, ja siellä ei ole tälläistä pykälää, joka sallisi tietojen luovuttamisen henkilötasolla median käyttöön.

Maaseutuviraston toiminta on lainvastaisesti vaarantanut poroja omistavien lasten ja aikuisten henkilötietojen suojan. Tässä on aiheutunut myös semmosta klikkijournalismin tyyppistä uutisointia mediassa, joka kohtelee ihmisiä varsin epäreilulla tavalla, sanoo Paliskuntain yhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Ollila.

Mavi vetoaa julkisuuslakiin

Paliskuntain yhdistys on selvitellyt tietojen luovuttamisasiaa Maaseutuviraston kanssa kevään aikana. Mavi on perustellut ja tulkinnut asiaa julkisuuslain pohjalta.

Maaseutuviraston selvityksen mukaan medialla on oikeus saada journalistisiin tarkoituksiin tuensaajien tietoja. Kantelua Maaseutuvirasto ei halua lähteä kommentoimaan vielä sen enempää.

Mavin ylitarkastaja Katriina Mattilan mielestä on kuitenkin hyvä, että asia tutkitaan.

Lähde: Paliskuntain yhdistys teki kantelun Maaseutuviraston toiminnasta | Yle Uutiset | yle.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.