Hossan uusi kansallispuisto avautuu kesäkuussa

Suomen 40. kansallispuisto perustetaan itsenäisyytemme 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Hossaan.

Reilun 11 000 hehtaarin kokoinen puisto sijaitsee Suomussalmen, Kuusamon ja Taivalkosken kunnissa.

Puiston maat ja vedet ovat valtion omistuksessa, ja ne kuuluvat Hossan ja Moilasenvaaran Natura 2000 -alueisiin. Kansallispuiston ydin on noin 9 000 hehtaarin laajuinen Hossan retkeilyalue, joka on myös osa Kalevalapuistoa ja Fennoskandian vihreää vyöhykettä. Hossan retkeilyalue lakkautetaan puiston perustamisen yhteydessä.

Hossa on kiehtova kertomus ihmisen ja luonnon tuhansia vuosia jatkuneesta rinnakkaiselosta. Kansallispuisto on valoisten, hongikkoisten harjukankaiden ja kirkkaiden, kalaisten vesien mosaiikkia. Alueelta löytyy myös hämyisiä aarniometsiä, Julma-Ölkyn jylhä kanjonijärvi sekä 3500–4000 vuoden ikäiset vaikuttavat kalliomaalaukset.

Alueen retkeily- ja virkistyspalveluiden ylläpidosta vastaa jatkossa Metsähallituksen luontopalvelut.

Kansallispuiston perustamiseen on kolmen vuoden aikana käytettävissä yhteensä 2,5 miljoonaa euroa. Määrärahalla Metsähallituksen luontopalvelut on jo ryhtynyt kunnostamaan ja uudistamaan Hossan reittejä ja muita yleisöpalveluja siten, että ne tuovat puiston parhaat nähtävyydet kävijän ulottuville ja varmistavat, että se kestää kasvavia kävijämääriä.

Uusista reiteistä tehdään mahdollisimman esteettömiä, ja myös suosiotaan kasvattava maastopyöräily otetaan huomioon. Lisäksi luontokeskus pannaan kokonaan uuteen uskoon.

Valtaosa kansallispuistosta sijaitsee Suomussalmella, jolla on ollut merkittävä rooli itsenäisen Suomen alkutaipaleella ja itsenäisyytemme säilyttämisessä.

– Satavuotias Suomi saa upean uuden kansallispuiston. Luontomatkailu kasvaa vahvasti. Hossa tarjoaa niin kotimaisille kuin kansainvälisillekin kävijöille monipuolisia elämyksiä ja vahvistaa koko alueen elinvoimaisuutta, asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) sanoo.

Mahdollisuudet kasvattaa kansainvälistä luontomatkailua ovat Suomessa juhlavuonna kenties paremmat kuin koskaan. Lokakuussa 2016 matkailuoppaita julkaiseva Lonely Planet valitsi Suomen kolmanneksi parhaaksi matkakohteeksi ensi vuodelle.

Vajaa kuukausi tämän jälkeen matkailulehti National Geographic Traveler valitsi Suomen 21 parhaan matkailumaan joukkoon vuodelle 2017. Molemmat arvostetut ja maailmalla laajalti luetut julkaisut mainitsivat erikseen Hossan kansallispuiston.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vahvisti kansallispuistolain keskiviikkona. Eduskunta hyväksyi lakiesityksen jo aiemmin toukokuussa. Laki astuu voimaan 17. kesäkuuta, jolloin vietetään puiston avajaisjuhlaa. Avajaisia juhlitaan tasavallan presidentin johdolla.

Lähde: Hossan uusi kansallispuisto avautuu kesäkuussa – Kotimaa – Verkkouutiset

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.