Ilmastonmuutos ei lupaa hyvää allergikoille – siitepölystä voi tulla entistä isompi riesa

Siitepölykaudet pitenevät ja siitepölyn määrä kasvaa, tutkimus ennakoi.

Siitepöly vaivaa tulevaisuudessa allergikkoja entistä enemmän. Turun yliopiston aerobiologian yksikön johtajan Annika Saarron mukaan siitepölykaudet pitenevät ja siitepölyn määrä kasvaa.

”Kun dataa Euroopasta on kokonaisuutena tutkittu, on havaittu siitepölykaudessa muutoksia pahempaan suuntaan allergikkojen kannalta”, sanoo Saarto.

Ilmastonmuutos vaikuttaa siitepölykauteen. Lämpötilat nousevat maailmanlaajuisesti, ja Suomessa kosteus lisääntyy. Sen seurauksena esimerkiksi heinäkasvit tulevat kukkimaan voimakkaammin.

Saarron mukaan on myös olemassa alustavaa näyttöä sille, että tiettyjen kasvien siitepölyn allergeenisuus kasvaa muuttuvassa ilmastossa, eli ne muuttuvat enemmän allergioita aiheuttaviksi.

Yhden skenaarion mukaan rauduskoivusta tulee eteläisen Suomen yleisin puulaji. Koivu on eniten allergiaoireita aiheuttava kasvi Suomessa, sillä joka viides suomalainen on herkistynyt koivun siitepölylle.

Koivu ei ole onneksi viemässä yleisimmän puulajin titteliä männyltä vielä hetkeen. Sen ennakoidaan tapahtuvan vasta pidemmällä tulevaisuudessa, vuosisadan loppuun mennessä, kertoo Saarto.

Tänä vuonna siitepölykausi on ollut allergikkojen kannalta hankala. Kukinta on ollut heikkoa, mutta koivut aloittivat kukkimisen lähes samaan aikaan.

”Siitepölypitoisuudet nousivat niin nopeasti korkeiksi, että se aiheutti monissa tavallista pahempia oireita”, kertoo Saarto.

Yhtäaikaisen kukinnan lisäksi siitepölyä on tullut kaukokulkeumana ulkomailta poikkeuksellisen paljon.

Tuoksukki leviää Euroopassa tällä hetkellä vauhdilla. Se on pujolle sukua oleva kasvi, joka on voimakkaasti allergisoiva.

Saarto kertoo, että Pohjois-Amerikasta lähtöisin oleva tuoksukki on muodostunut Keski- ja Itä-Euroopassa todelliseksi ongelmaksi allergikoille.

Tuoksukin leviäminen Suomeen laajasti ei ole näillä ilmasto-olosuhteilla vielä mahdollista, sillä kasvi ei pysty lisääntymään näillä leveysasteilla.

Pitkällä aikavälillä ongelmaksi voivat kuitenkin muodostua tuoksukin siitepölyn kaukokulkeumat, jotka yltävät yhä useammin ja runsaammin Suomeen asti.

Lehtipuiden kukintojen eli norkkojen aihiot kehittyvät edellisenä vuonna. Nyt on aika, jolloin luodaan perustaa esimerkiksi koivun siitepölykaudelle ensi vuodeksi. Ennuste ei lupaa hyvää allergikoille.

”Nyt on ollut suotuisat olosuhteet alkukesän aikana ja toisaalta siitepölyä on ollut vähän, joten puille on jäänyt resursseja tuottaa norkkoaihioita. Tämä voi tarkoittaa sitä, että ensi vuonna on keskimääräistä voimakkaampi kukinta”, sanoo Saarto.

Lähde: Ilmastonmuutos ei lupaa hyvää allergikoille – siitepölystä voi tulla entistä isompi riesa | Allergiat | HS

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.