Grilli sopii monen ruokalajin valmistamiseen| Grillaamisen opas

Grilli sopii monen ruokalajin ja ihan kokonaisen ruoka-aterian valmistamiseen. Tässä parhaimpia vinkkejä, kesän lähestyessä vinkkejä ja herkullisia reseptejä päivitetään jatkuvasti lisää.

Samat ohjeet käyvät melkein sellaisinaan käytettäviksi takassa ja nuotiossa. Niissä kypsennysaikojen ja kypsyyden varmistaminen on hieman hankalempaa, koska kypsennyslämpötilaa on vaikeampi kontrolloida. Mutta, pikkuhiljaa kypsentämällä saa varmasti hyvät sapuskat!

Poro ja riista

Poronliha ja riista eli esimerkiksi peura ja hirvi ovat luonnon omaa luomulihaa. Vapaasti käyskentelevät, tuoretta ruokaa syövät riistaeläimet maistuvat hyviltä, mutta monen mielestä myös voimakkailta.

Riistaeläimistä saatua lihaa ei tarvitse maustaa voimakkaasti, sillä liha on itsessään jo melko voimakasta. Suola, pippuri ja sopiva yrtti (katso vinkit täältä) riittävät.
Lihaa on hyvä sivellä öljyllä grillauksen edetessä, sillä ne vähärasvaisina kuivuvat helposti.

Kalat

Kala kypsyy hyvin foliokäärössä suolalla ja pippurilla maustettuna. Myös yrtit sopivat kalan kanssa, katso vinkit maustamiseen täältä. Samaan kääröön voi lisätä vihanneksia, valkosipulia ja esimerkiksi katkarapuja. Käytä pohjalla leivinpaperia, jolloin ruoka ei tartu pohjaan. Kypsyminen kestää vajaan puoli tuntia. Kypsyyden voi hyvin kokeilla: avaa käärö ja kokeile murentaa pala kalasta. Jos kala murenee helposti lohkoiksi, on se kypsää.

Kala sopii hyvin myös sellaisenaan tai fileenä grillattavaksi. Pienimmät kalat on hyvä kypsentää muurinpohjapannulla tai muulla alustalla, jolloin niiden käänteleminen lastalla on helpompaa eivätkä ne pääse tarttumaan grilliritilään.

Peratut kalat maustetaan kauttaaltaan suolalla ja pippurilla sekä halutessa yrteillä. Pintaa voi sivellä öljyllä tai kirkastetulla voilla grillaamisen aikana.

Kirkastettua voita saat sulattamalla suolatonta voita kattilassa, anna jäähtyä hieman ja ota talteen vain voisulan kirkas osa.

Loput eli voin heran voi käyttää hyvin esimerkiksi leivonnassa. Kirkastettu voi ei kärähdä niin helposti kalan pintaan ja maistuu muutenkin paremmalta.

Kalan kanssa sopii tarjottavaksi uudet perunat, salaatti ja kermaviilikastike.

Kasvikset

Kasvikset kypsyvät herkullisiksi alumiinifoliokääröissä pitkään kypsennettynä. Muista lisätä pohjalle pala leivinpaperia, joka estää kasviksia takertumasta folioon. Pese, kuori ja paloittele vihannekset, lisää nokare voita tai kevyesti oliiviöljyä kasvisten pinnalle.

Vartaat voi hyvin tehdä pelkästään vihanneksia käyttämällä. Lisäpotkua saa marinoimalla kasvikset ensin hetken maustekastikkeessa (kts. ohje alla) ja pujottamalla vartaisiin mukaan lisäksi feta- tai halloumijuustoa.

Mikäli käytät hiiligrilliä, aloita grillaaminen vasta kun hiilien pinnalla on vaaleaa hiilituhkaa eli grilli on valmis. Yleensä grilli on valmis käytettäväksi noin puoli tuntia sytyttämisestä.

Mikäli käytät puuvarrastikkuja, liota niitä vähintään tunti vedessä ennen käyttöä, jolloin ne eivät hiilly niin helposti. Metalliset varrastikut ovat siitä käteviä, että ne kypsentävät lihan myös sisäpuolelta.

Peruna

Perunoita kannattaa tehdä esikeitetyistä kuorituista perunoista tai uusista perunoista siten, että ne kiedotaan folioon. Tarkoitukseen sopii mainiosti edellisenä päivänä keitetyt perunat, joten kesäaikaan kannattaa perunoita tehdä aina reilu satsi.

Laita pohjalle pala leivinpaperia, jolloin perunat eivät tartu folioon. Samassa käärössä voi antaa hautua myös ylösalaisin pinnalle asetetut voidellut ruisleivät, tomaattia, sipulia ja vihanneksia.

Perunat kypsyvät hyvin foliokäärössä paloiteltuina ja öljyllä valeltuina. Ohutkuorisia perunoita ei tarvitse edes kuoria, riittää kun peset ne huolellisesti.

Perunalohkoille on myytävänä myös erilaisia maustesekoituksia, mutta maustamisen voi tehdä hyvin myös itse. Ripaus suolaa, pippuria ja paprikajauhetta sekä mahdollisesti jotain yrttiä.

Maustekastike ja marinointi

Lihan voi hyvin marinoida itse. Sekoita puoleen desilitraan oliiviöljyä ja lisää pari ruokalusikallista sitruunamehua tai viinietikkaa.

Mausta suolalla ja pippurilla. Maustekastiketta voi hyvin maustaa mieluisekseen lisäämällä siihen lisäksi esimerkiksi hieman soijaa (jätä tuolloin suola pois), ketsuppia, hunajaa, valkosipulia, sitruunanmehua tai ripaus sokeria.

Broilerin maustamisessa hyvän makulisän ja väriä lihalle antaa curry ja paprika. Kaikkiin kastikkeisiin sopii tuoreet yrtit, joita on kätevä kasvattaa kesäisin itse grillin vieressä. Katso vinkit yrteillä maustamiseen täältä.

Kastiketta voi hyvin tehdä hieman isomman annoksen kerralla, se säilyy hyvin vähintään viikon. Jos haluat marinoida lihan etukäteen, laita liha elintarvikkeille tarkoitettuun muovipussiin, lisää maustekastike ja pyörittele lihaa kunnes se on kauttaaltaan kosketuksissa kastikkeeseen.

Sulje pussi tiiviisti ja anna maustua jääkaapissa noin 12-24 tuntia. Halutessasi voit paistaessa lisätä samaa kastiketta vielä lihan pintaan eli tehdä marinoinnin lisäksi myös glaseerauksen.

Naudanlihalle sopii myös hyvin punaviinimarinadi. Punaviini maustetaan soijakastikkeella, pippurilla ja suolalla. Voit lisätä vielä 1-2 ruokalusikallista balsamico- tai muuta viinietikkaa.

Näin grillataan

1. Ota liha lämpenemään ajoissa, koska paras lopputulos syntyy huoneenlämpöisestä lihasta. Marinoi liha halutessasi.

2. Jos käytät hiiligrilliä, aloita grillaaminen vasta kun hiilet ovat vaalean tuhkapölyn peitossa eli noin puoli tuntia sytyttämisestä. Grilli pysyy parhaiten puhtaana, jos käytät alumiinigrillivuokaa alustana.

Grillivuoan voi hyvin huuhtoa käytön jälkeen ja uusiokäyttää monta kertaa.

Usein kaasugrilleissä nähdyt grillien parilapinnat ovat käteviä, kunhan grillin teho riittää kuumentamaan pinnan riittävän kuumaksi. Kokeile kuumuus koekypsentämällä ensin pieni pala tai esimerkiksi palan vaaleaa leipää. Grillaaminen vaatii yleensä hieman rasvaa, suolaton voi on rasvoista herkullisin grilliruoissa.

3. Grillaa pihvit nopeasti kummaltakin puolelta. Käännä pihvit vain kerran, silloin niiden mehukkuus säilyy parhaiten. Mausta suolalla, mustapippurirouheella ja esimerkiksi tuoreella timjamilla. Voit voidella pihvejä kypsymisen aikana öljyllä tai maustekastikkeella.

4. Mikäli olet epävarma lihan kypsyydestä, voit ottaa oman pihvisi ja leikata sen keskeltä halki. Yleisin virhe on paistaa lihat liian kypsäksi, jolloin niihin tulee helposti hiiltynyt pinta ja kuiva koostumus.

Vinkki 1: Jos sokeria sisältävä maustekastike saa paistua kauan pihvin pinnalla, on sillä taipumuksena kärähtää mustaksi.

Tämän voi välttää parhaiten sivelemällä kastike vasta aivan lopussa, tätä tapaa sanotaan glaseeraukseksi. Hyvälle lihalle riittää kuitenkin hyvin suola ja pippuri, näin maustettuna pysyy grillikin puhtaampana. Nyrkkisääntönä voisi sanoa: mitä parempi liha, sitä vähemmän mausteita.

Vinkki 2: Kääri liha folioon kypsennyksen lopussa tai sen jälkeen ja anna kypsymisen jatkua hauduttamalla. Etenkin näin tehtynä tulee varoa liikaa kypsentämistä.

Vinkki 3: KOKONAINEN FILEE, noin kilon painoinen, sopii myös grillattavaksi. Pujota filee tukevaan vartaaseen ja paahda grillissä. Sivele pintaa usein öljyllä tai maustekastikkeella. Filee alkaa olle valmis, kun lihan pinta alkaa kuivahtamaan. Naudanfilee kypsyy mediumiksi (sisältä vielä punaista) noin 20 minuutissa. Paistomittarin käyttö on suositeltavaa.

Vinkki 4: GRILLIVARTAAT eivät välttämättä lisukkeita tarvitse, koska ne ovat sellaisenaan täydellinen ateria. Perunasalaatti ja tuoresalaatti sopii kuitenkin hyvin vartaiden kera, Perunat ja riisi tekee annoksesta jo todella ruokaisan.

Lihaa tai makkaraa on hyvä varata pienen pihvin verran eli noin 200 g tai sen alle.
Pujota lihaa tai makkaraa paloiteltuna vartaisiin ja lisää väleihin esimerkiksi tuoreita herkkusieniä, sipulia, tomaatteja, esikypsennettyä maissia tai kesäkurpitsaa.

Mikäli käytät puuvarrastikkuja, liota niitä vähintään tunti vedessä ennen käyttöä, jolloin ne eivät hiilly niin helposti. Muista, että metalliset varrastikut kypsentävät lihaa myös sisäpuolelta.

Vinkki: Mikäli käytät pientä hiiligrilliä, esimerkiksi picknikillä, kypsennä kasviksia hetki keittämällä, uunissa tai mikroaaltouunissa.

Pikkugrillien pieni hiilimäärä ehtii helposti palamaan loppuun ennenkuin kasvikset ovat pehmenneet riittävästi. Käytetty grillihiili sopii pensaiden ja puiden juurelle, mutta kompostissa se haittaa kompostin toimintaa.

Lähde: Ruokamenot.fi – Grillaamisen opas

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.