”Vargen kommer för nära människan” säger jaktvårdsexpert apropå Esbo-vargen

Att en varg i början av veckan syntes i Esbogård kom som en överraskning för många. Inte för Fredrik Eklundh som är verksamhetsledare vid Esbo-Grankulla jaktvårdsförening.

I Esbo och Kyrkslätt har vi det här året haft flera tiotal observationer om vargar. Man kan visserligen ha sett samma varg flera gånger, men man kan nog säga att det sporadiskt strövar enstaka vargar omkring i Esbo och Kyrkslätt titt som tätt, säger Eklundh.

Polisen, Finlands viltcentral och den lokala jaktvårdsföreningen jagade med hjälp av hund iväg vargen som sedan rörde sig mot Masaby i Kyrkslätt. Spåren visade att den sedan rört sig i ett skogsområde i norra Masaby.

Enligt polisen orsakade vargen inte någon konkret fara, men man bedömde att den måste jagas bort eftersom den verkade väldigt orädd för människan.

Vargreviren har kommit närmare bosättningsområden. Vi har nog frekvent gjort vargobservationer i de här trakterna, säger Eklundh.

”Schas tillbaka in i skogen!”

Ska man då vara rädd för vargen om man rör sig i naturen i Kyrkslätt och Esbo?

Vargen är ett rovdjur och det måste vi respektera. Man kan inte vara helt trygg med den för den kan bete sig oberäkneligt. Den kan göra en människa illa.

Vad ska man då göra om man är ute på skogspromenad och möter en varg? Eklundh konstaterar att han inte är en expert på hur man ska bete sig vid en vargkonfrontation, men några råd har han.

Man ska föra oljud och vara stor på sig. Det man inte ska göra är att vända ryggen åt vargen, och man ska absolut inte springa för då kan man utlösa djurets jaktinstinkt. Man ska inte signalera att man är ett byte, utan i stället ska man säga att ”Jag är människa och jag bor här! Schas tillbaka in i skogen!”.

Antalet vargar i hela landet uppskattades i februari år 2016 till 200-235. Det är fler än för tjugo år sen men färre än för tio år sen, någon stor ökning i totalt antal kan man inte tala om.

”Vet inte vad en människa är”

Berndt Nordman är verksamhetsledare vid organisationen Natur och Miljö. Han ser inget märkligt i att det syns enstaka vargar i huvudstadsregionen.

Det handlar om individer som letar efter en partner och efter revir. De kan röra sig över enorma områden.

Nordman säger att det alltid har rört sig enstaka vargar också genom huvudstadsregionen, men samtidigt håller han med om att det nu tycks handla om lite flera än förut. Han tycker ändå inte att man kan tala om att vargarna som population skulle ha ändrat sitt beteende och blivit mindre skygga.

Vargar är individer, precis som hundar eller människor. De flest vargar är antagligen lika skygga som förut, men det är möjligt att några unga enskilda individer är mera orädda än vad vi har vant oss vid.

Han tror att det här kan handla om unga vargar som ännu inte har lärt sig vad allt man ska akta sig för, och kanske inte riktigt vet vad en människa är för något. Just unga, ensamma vargar kan tänkas komma närmare bebyggelsen än vargar i flock, eftersom de har svårare att hitta mat.

Lähde: ”Vargen kommer för nära människan” säger jaktvårdsexpert apropå Esbo-vargen | Huvudstadsregionen | svenska.yle.fi

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.