Tarhamehiläiset ovat tärkeitä kausityöläisiä – ”Yli sadan pesän tarha on jo kannattava”

Ikolanmäen tilan yrittäjä Johanna Huikko Kangasniemeltä pestasi pari vuotta sitten muutaman pesällisen mehiläisiä kausitöihin omenatarhaansa ja vadelmapellolleen.

Nyt pesiä on jo 60, ja yrittäjä suunnittelee nostavansa pesäluvun 120—200:een.

Tarhamehiläiset tekevät tärkeää pölytystyötä ja lisäävät merkittävästi sekä luonnonvaraisten että viljeltyjen kasvien satoa. Etenkin marjat ja hedelmät hyötyvät hyönteispölytyksestä, Huikko kertoo.

Marjanviljelijät ovat oivaltaneet hyönteispölytyksen merkityksen. Niinpä muutaman pesän mehiläiset ovat kesän ajan siirtotyöläisinä kolmella marjatilalla Kangasniemellä.

— Pölytyksen arvo onkin moninkertainen, jopa kymmenkertainen, hunajaan verrattuna, toteaa Huikko.

Huikko on innostunut mehiläisten kanssa touhuamisesta siinä määrin, että hän on päättänyt kehittää siitä nykyistä huomattavasti merkittävämmän tulonlähteen tilalleen.

— Suomen mehiläishoitajain liiton laskelmien mukaan yli sadan pesän tarha on jo kannattava. Pääasiallisen toimeentulon rajana pidetään kahtasataa pesää, Huikko tietää.

Huikko linkoaa ja pakkaa osan hunajasta itse.

—  Sen verran pakkaan, kun lähiseudulla menee kaupaksi. Jo tälläkin pesämäärällä hunajaa tulee sen verran, että myyn osan hunajasta suosiolla isommille pakkaajille.

Huikko aikoo tulevaisuudessa keskittyä mehiläisten hoitoon ja hunajan tuotantoon ja jättää pakkaamisen ja markkinoinnin muiden tehtäväksi.

Tämän kesän hunajasato jää Huikon arvion mukaan keskinkertaiseksi.

Alkukesän kukkien mesi jäi keräämättä, koska mehiläisiä ei kerennyt kehittyä tarpeeksi kasvien kukinta-aikaan.

Hunajan sato-odotuksia laskee myös se, että heinäkuun viileiden säiden vuoksi horsmiin on kehittynyt heikosti mettä. Satoa ovat verottaneet huonon sään lisäksi karhut.

Karhut vierailivat aivan tuossa lähellä, metsätien varressa olevilla pesillä ja Pitkänpellon tilalla. Otukset tuhosivat yhteensä viisi pesää.

Olen nyt pari yötä istunut karhuvahtina ja soitellut radiota tarhoilla. Radioita hankitaan lisää, ja sähköpaimen ja aitalangat ovat tilauksessa, Huikko kertoo.

Lähde: Tarhamehiläiset ovat tärkeitä kausityöläisiä – ”Yli sadan pesän tarha on jo kannattava” | Länsi-Savo

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.