”Suomen taivaalla ennätyksellisen paljon lennokkeja” – Katso lennätysohjeet tästä

Multikoptereita käytetään yhä enemmän myös ammattikäytössä. Erilaiset lennätettävät kopterit ja kauko-ohjattavat lennokit nousevat tänä kesänä ilmaan ympäri Suomea.

Ilmailuviranomaisten mukaan laitteiden suosio on noussut vauhdilla, sillä tekniikan kehittyminen on tuonut kopterit lähemmäs kuluttajia.

Lennätettävien laitteiden määrän huima kasvu on asettanut viranomaisille uusia haasteita. Kauko-ohjattavien lennokkien lennättäminen tiiviillä asutusalueella vaati uusia turvallisuusohjeita. Trafi julkaisikin viime vuoden loppupuolella miehittämättömiä ilma-aluksia ja lennokkeja koskevan määräyksen.

Ennen kuin tällaiset multikopterit tulivat markkinoille, perinteinen lennokkitoiminta rajoittui lähinnä erityisille lennätyspaikoille tai jopa valvomattomille lentokentille. Multikoptereiden ilmestyminen markkinoille toi harrastuksen kaupunkien keskustoihin ja omakotialueille.

Varo rakennuksia, ihmisiä ja muuta ilmaliikennettä

Perinteisien lennokkien lennättäjät ovat yleensä olleet pitkän linjan harrastajia, ja heillä on takanaan useiden vuosien kokemus ilmailualalta. Hannolan mukaan nykyään tekniikka on kuitenkin tehty niin helpoksi, että laitteita pystyy lennättämään jo pieni lapsikin.

Lennokki tai kopteri voi pudota ja on niitä pudonnutkin. Siksi väkijoukkojen, rakennusten ja muun omaisuuden huomioiminen on hyvin tärkeä asia. Toisekseen on huomioitava muu matalalla tapahtuva ilmaliikenne.

Suomessa matalalla tapahtuvaan lentotoimintaan kuuluvat muun muassa ambulanssihelikopterit, puolustusvoimien lentotoiminta sekä etsintä- ja pelastuspalvelut. Lennokkeja koskevat myös ilmailun normaalit kielto- ja rajoitusalueet

Lentokenttien läheisyys on erityisen varjeluksen ja seurannan kohteena. Siellä lennättäminen on mahdollista vain sopimalla erikseen lennonjohdon kanssa, koska se voi aiheuttaa oikeita vaaratilanteita.

Lennokki vai ilma-alus?

Lennokkien hyödyntäminen ammattikäytössä on Hannolan mukaan yritetty tehdä säädösten puolesta mahdollisimman helpoksi.

Samalla laitteella voi kuitenkin olla kahdet eri säännöt käyttötarkoituksen mukaan.

Esimerkiksi kameralla varustettu laite, jota käyttää esimerkiksi valokuvaamo, on tässä tarkoituksessa miehittämätön ilma-alus. Jos samaa laitetta puolestaan lennätetään viikonloppuna muuten vaan omalla takapihalla, käytetään laitteesta nimitystä lennokki.

Ammattikäytössä olevilla ilma-aluksilla on tavallisia lennokkeja enemmän vapauksia tehdä asioita, mutta vastaavasti niillä on myös hyvin erilaiset vastuu- ja vakuutusvaatimukset.

Esimerkiksi kauko-ohjattua ilma-alusta saa lennättää yleisön päällä tietyin edellytyksin, mutta lennokin lennättäminen yleisön päällä on kielletty.

Ammattilaisen tulee nykyään tehdä Trafille toimintailmoitus ammattikäytöstä, mutta itse ilma-aluksia ei tarvitse erikseen rekisteröidä.

Hannolan mukaan Suomi on edelläkävijä riski- ja suorituskykyperusteisessa sääntelyssä, sillä täällä sääntely on hänen mukaan hyvin liberaalia verrattuna muihin maihin.

Lähde: ”Suomen taivaalla ennätyksellisen paljon lennokkeja” – Katso lennätysohjeet tästä | Yle Uutiset | yle.fi

Pienoiskopteria saa jatkossakin lennättää ilman lupakirjaa – ”Käsittämätöntä, että harrastajia ei valvota”

Kasvien pölyttäminen, pelastustehtävät, veden alle lentäminen – pienoiskopterista on moneksi

Kun pienoiskopteri lähtee käsistä ja törmää autoon, lennättäjä korvaa vahingot

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.