Uusi lohiasetus piinaa Iijokisuun kalastajia – “ Miten on mahdollista, että jotain elinkeinoa kohdellaan tällä tavoin?”

Lohikiintiöiden roima vähennys uhkaa perinteistä rannikkokalastusta.

”Uusi lohiasetus on meidän kannaltamme katastrofi”, Pohjois- ja Etelä-Iin kalastuskuntien puheenjohtaja Risto Tolonen toteaa.

Perämerellä kaupalliset kalastajat ovat tänä vuonna menettäneet asetuksen vuoksi huomattavan osan lohikiintiöstään. Kiintiöitä on vähennetty EU:n yhteisen kalastuspolitiikan vuoksi.

Tolosen mukaan istutusvelvoite Iijokeen on 310 000 lohta. Kaloja on istutettu pyydettäviksi.

”Nyt rysäkalastajille on annettu 300 lohen kiintiö. Aiemmin se on ollut 2 000–4 000 lohta.”

Iijokisuulla kalastava ykkösryhmän kaupallinen kalastaja Kauko Meriläinen kertoo, että hänellä lohikiintiö on alle puolet siitä, mitä se on ollut viime vuosina.

”Todellisuudessa se on vain 20–30 prosenttia, sillä kalastaja saa pyytää kiintiöstään vain 25 prosenttia ennen 17. kesäkuuta. Loput 75 prosenttia saa pyytää sen jälkeen. Silloin iso kala on mennyt jo.”

Meriläinen ei halua kertoa tarkkaa kiintiötään, mutta se on joitain kymmeniä lohia.

Käytännössä neljännes kiintiöstä tulee täyteen jo kesäkuun ensimmäisinä päivinä. Jos sen jälkeen lohta ei saa ottaa, ei rysiä kannata pitää vedessä. Silloin muukin kalastus ehtyy.

”Jos rysiä ei nosteta päivittäin, ne limoittuvat”, Meriläinen toteaa.

Tolosen mukaan joillain Iin kalastajilla kiintiö on vain neljä, kuusi tai yhdeksän lohta.

”Suorastaan naurettavia määriä”, Tolonen puuskahtaa.

Hänen mukaansa asetus uhkaa kalastajien elinkeinoa ja perinteistä rannikkokalastuskulttuuria.

Lohesta saatavat tulot ovat kalastajien mukaan 80–90 prosenttia koko vuoden kalastustuloista. Uusien rajoitusten tuomat tulonmenetykset voivat tiputtaa ykkösryhmän kaupallisia kalastajia kakkosryhmään.

Kalastajia suututtaa myös myöhäinen tiedotus. Uusi lohiasetus tuli voimaan 27. huhtikuuta.

”Pyyntikausi on alkamassa, mutta kalastajat eivät tiedä millä keinoin saa vai saako edes kalastaa. Viranomaisilta saadaan ristiriitaisia tietoja ja tulkintoja. Miten on mahdollista, että jotain elinkeinoa kohdellaan tällä tavoin?” Tolonen kysyy.

Maa- ja metsätalousministeriön elinkeinokalatalousyksikön neuvotteleva virkamies Orian Bondestam myöntää, että Kemi- ja Iijokien suulla kalastajille on tullut lisää rajoituksia.

Bondestamin mukaan he ovat velvoiteistutusten vuoksi olleet etuoikeutetussa asemassa muihin nähden.

”Nyt on käynyt ilmi, että alueilla liikkuu myös villilohikantaa”, hän toteaa.

Sääntöä, jonka mukaan kiintiöstä vain 25 prosenttia saa Iijokisuulla pyytää ennen 17.6., perustellaan vaelluslohien suojelulla. Toisaalta pyrittiin, että kalastajat saisivat lohestaan hyvän hinnan koko pyyntikauden.

”Alkukaudella isoja naaraslohia on syytä suojella”, Bondestam toteaa. Hänen mukaansa vielä heinäkuussa Perämerellä liikkuu merkittäviä määriä lohia, joten hän uskoo, että Iin kalastajat voivat pyytää heille myönnetyt kiintiöt.

Bondestamin mukaan melkein kaikilla lohenkalastajilla kiintiöt pienenivät, koska koko Suomen lohikiintiö oli aiempia vuosia pienempi.

Lähde: Uusi lohiasetus piinaa Iijokisuun kalastajia – “ Miten on mahdollista, että jotain elinkeinoa kohdellaan tällä tavoin?” – Maaseudun Tulevaisuus

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.