Poroja on kuollut ahmojen hampaisiin lähes entiseen tapaan, vaikka niitä vähennettiin poikkeusluvalla

Alkuvuoden aikana ahmat ovat tappaneet poroja koko poronhoitoalueella vähemmän kuin edellisvuonna samassa ajassa. Luku on kuitenkin suurempi kuin alkuvuonna 2015.

Suomen Riistakeskuksen keräämien tietojen mukaan vuoden 2017 tammi-maaliskuussa on rekisteröity 1 085 ahman tappamaa poroa kaikissa paliskunnissa yhteensä.

Vuonna 2015 kolmen ensimmäisen kuukauden aikana ahman tappamia poroja löydettiin yhteensä 1 045. Vuoden 2016 alkuvuosi oli kuitenkin erityisen poikkeava talvi ahmavahinkojen osalta, koska tammi-maaliskuun aikana ahmojen tappamia poroja rekisteröitiin peräti 1 544.

Tuoreimpien tilastojen mukaan huhtikuun loppuun mennessä ja Enontekiön toukokuun vahingot mukaan lukien ahman tappamia poroja on ilmoitettu jo noin 1 250 yhteensä.

Ahmojen aiheuttamiin vahinkoihin vaikuttavat erityisesti talven lumi- ja hankiolosuhteet. Eniten vahinkoa ahmat ovat perinteisesti aiheuttaneet Enontekiöllä Käsivarren ja Näkkälän paliskunnissa sekä Inarin kunnassa Sallivaaran, Muotkatunturin ja Hammastunturin paliskunnissa.

Lisäksi Sodankylässä Lapin paliskunta, Savukoskella Kemin-Sompion paliskunta sekä Sallassa Pohjois-Sallan paliskunta on kärsinyt merkittävistä ahmavahingoista vuosittain.

Lähde: Poroja on kuollut ahmojen hampaisiin lähes entiseen tapaan, vaikka niitä vähennettiin poikkeusluvalla | Yle Uutiset | yle.fi

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.