Ilmastonmuutos on vienyt kuuteilta kodin – Suomenlahdella enää 100–200 itämerennorppaa

Vielä sata vuotta sitten Itämeren runsaslukuisin hylje, itämerennorppa, on vaarassa hävitä kokonaan eteläisimmiltä elinalueiltaan, kertoo WWF.

Saaristomerellä itämerennorppia on enää muutama sata, Suomenlahdella 100–200 ja Viron länsirannikolla tuhatkunta, sanoo järjestön merihyljetyöryhmän puheenjohtaja Antti Halkka.

Kaikkiaan itämerennorppia on tällä hetkellä enää noin 20 000. Se on kymmenen prosenttia sadan vuoden takaisesta 200 000 yksilöstä.

Suurin osa itämerennorpista elää Perämerellä, missä kanta kasvaa vajaat viisi prosenttia vuodessa.

Emon pitäisi pystyä imettämään kuuttia jäällä viisi viikkoa

Itämerennorpan suurin uhka on ilmastonmuutos. Se on vienyt etelästä hylkeelle elintärkeät jäät, eikä laji ole ollut kovin halukas muuttamaan, Halkka sanoo.

–Jonkin verran norpat vaeltavat, mutta pääsääntöisesti lisääntymiskannat ovat paikallisia ja ne pysyttelevät omalla alueellaan.

Hylje tarvitsee jäitä lisääntyäkseen. Se tekee jäälle pesän, ja kuutin syntymän jälkeen yhtäjaksoista jääpeitettä pitäisi olla vähintään viisi viikkoa, jotta emo ehtii imettää kuuttia, Halkka sanoo.

Halkan mukaan on havaintoja, että itämerennorppa on pesinyt rannalle tai siirtynyt maalle kuutin kanssa jään sulettua. Kuitenkaan dokumentoitua tietoa ei ole, että maalla syntyneet poikaset säilyisivät hengissä, Halkka lisää. Maalla kuutteja uhkaavat muun muassa kettu ja merikotka.

Lähde: Ilmastonmuutos on vienyt kuuteilta kodin – Suomenlahdella enää 100–200 itämerennorppaa – Satakunnan Kansa

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.