Rysiä rosvoava hylje on kalastajan fiksu vihollinen: ”Jos kantaa ei rajoiteta, työt loppuvat parissa vuodessa”

Loviisalainen Micke Lindholm rakastaa, mutta ei romantisoi ammattiaan. Kalastaja on yrittäjä, jonka toimeentuloa nakertavat nykyään hylkeiden lisäksi merimetsot.

Mukaan pitää muistaa ottaa nippusiteen näköisiä lohimerkkejä. Uuden lainsäädännön mukaan kalastajan mahdollinen saalis pitää merkitä. Kullakin merialueen kalastajalla on henkilökohtainen lohikiintiö, Lindholm selventää.

Jos valvoja on rannassa eikä lohia ole merkitty, luvassa on varmasti aikamoiset sanktiot.

Uusi pyydys maksaa kymmeniä tuhansia euroja

Veneen kyytiin ja menoksi! Merimatka ei ole pitkä, rannasta rysälle kestää muutaman minuutin verran.

Vaikka kuivalla maalla kalarysiä on kasassa useampia, niiden todellinen koko hahmottuu vasta merellä, kun Lindholm nostaa yhdestä osan aggregaatin avulla merenpinnalle.

Voi olla että kaksikymmentä tuhatta ei tänä päivänä edes riitä, mutta tämä on pirun hyvä pyydys, josta pystyy helposti vapauttamaan esimerkiksi liian pienet meritaimenet takaisin veteen kasvamaan mittaa.

Kun aggregaatin irroittaa rysästä, se uppoaa omalla painollaan takaisin pinnan alle.

Kalastajan elinkeinoa uhkaavat hylje ja merimetso

Rauhoittava meren liplatus kuuluu kaikkialta ympäriltä, kun istahtaa rantamökin terassille. Aurinko antaa lupauksen tulevasta kesästä, mutta meressä eivät asiat ole samalla tavalla kuin aikaisemmin.

Kalastaja Micke Lindholmilla on kalamäärien hupenemiselle kaksi syytä. Toinen niistä ui ja toinen lentää. Lindholmin elinkeinoa uhkaavat hylje ja merimetso.

Merimetsot ovat syöneet arvokalojen poikaset avomereltä alkaen ja hylkeet napsivat kalat kalarysien suulta.

Lindholmin mukaan merimetsot saattavat muodostaa tuhansien yksilöiden parvia, jotka tyhjentävät vesialueen kerrallaan. Sen jälkeen ne siirtyvät seuraavalle paikalle. Tänä keväänä merimetsot ovat Loviisanlahdella ja kaupungin vierasvenesataman liepeillä, jossa ne eivät vielä edellisenä kesänä olleet, kertoo Lindholm.

Seuraavaksi ne siirtyvät Järvi-Suomeen!

Kummallekin ongelmalle pitäisi tehdä jotain – ja pikaisesti, Lindholm pohtii.

Jos hylkeiden ja merimetsojen kantoja ei voida rajoittaa, loppuu kalastajilta työt parissa vuodessa.

Kalastajan kannalta hylkeitä on liikaa

Micke Lindholm murehtii tulevaisuuttaan kalastajana. Hänen mielestään luonnon tasapaino järkkyy, kun jotain lajia suojellaan liikaa. Näin on käynyt esimerkiksi hylkeiden kanssa.

Se suojeleminen pitäisi myös lopettaa, kun sopiva kanta on saavutettu.

Aiheesta keskusteleminen esimerkiksi luonnonsuojelutahojen kanssa on usein haastavaa ja Lindholm näkeekin suojeluasiassa kahtiajakautuneen tilanteen.

Selvästi tässä on kaksi leiriä, joista toinen haluaa tehdä asialle jotain ja toinen haluaa vain suojella.

Älykäs hylje oppi kerrasta miten pyydys aukeaa

Haasteista huolimatta meri ja kalastaminen kiehtovat Micke Lindholmia edelleen. Uudet keksinnöt tekevät työstä kiinnostavaa.

Tulevana kesänä hän odottaa saavansa käyttöön hyljekarkottiminen, joka asennetaan kalarysään. Ainakin Virossa siitä on saatu positiivisia kokemuksia.

On näyttöä, että saaliit ovat jopa viisinkertaisia pyydyksissä, joissa hyljekarkoitin on.

Lähde: Rysiä rosvoava hylje on kalastajan fiksu vihollinen: ”Jos kantaa ei rajoiteta, työt loppuvat parissa vuodessa” | Yle Uutiset | yle.fi

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.