Riistapellon valmistaminen kylvöön

Kynnä ja muokkaa riistapelto kylvökuntoon toukokuussa samaan aikaan kun normaalit toukotyöt.

Vanhat riistapellot kynnetään aikaisin keväällä, kun pelto kantaa työkoneita. Kyntämällä syväjuuriset rikkakasvit saa torjuttua.

Ja usein metsän varjostamien peltojen rakenne saadaan paremmin kestämään liiallista kosteutta. Varsinkin savisilla maalajeilla viime vuosina sateet ovat haitanneet kasvustojen kasvua. Kynnetyn pellon pintakerros on huokoisempi, jolloin se paremmin imee itseensä runsaatkin sateet. Keveillä maalajeilla ei ole tätä ongelmaa.

Kynnön jälkeen äestyksellä estetään kevät kosteuden karkaaminen maasta.

Äestä siten, että maan pinta jää tasaiseksi muttei liian hienorakeiseksi ja vältä traktorin pyörän pellon kulmiin käännöksissä tekemiä valleja. Se parantaa kylvötulosta ja tekee ruiskutustyön helpommaksi.

Jätä pelto muokkauksen jälkeen rauhaan noin kolmeksi  viikoksi. Tänä aikana siemenrikkakasvit itävät ja myös monivuotiset rikkakasvit, kuten juolavehnä, ohdake, valvatti, voikukkka ehtivät nousta pintaan ja kasvattavat ensimmäiset lehtensä.

Rikkakasvientorjunta torjunta-aineella ennen kylvöä

Kun rikkakasvit ovat kasvaneet suureksi peltolohko voidaan ruiskuttaa glyfosaattipitoisella torjunta-aineella. Katso kasvinsuojeluaineen käyttöohjeet. Ruiskuta illalla tyvenellä säällä varoen ruiskutesumun kulkeutumista peltoa reunustavaan kasvustoon, pensaisiin ja puihin.

Glyfosaattia sisältävän torjunta-aineen teho näkyy, valmisteesta riippuen, muutaman päivän kuluessa kasvien nuukahtamisena. Kahden viikon kuluessa kasvusto kellastuu ja kolmen viikon kuluttua ruiskutuksesta juolavehnä ja muut rikkakasvit ovat jo kokonaan ruskettuneet ja myös niiden juuret ovat kuolleet.

Rikkakasvientorjunta muokkaamalla

Vaihtoehto kemialliselle rikkakasvintorjunnalle on säännöllinen muokkaus, maan pinta muokataan enintään 5 cm:n syvyydeltä siten, että rikkakasvit tuhoutuvat. Kylvömuokkauksen jälkeen maa on kylvövalmis.

Maan mekaanisella muokkauksella ei kuitenkaan voida tehokkaasti hävittää juolavehnää ja syväjuurisia rikkakasveja. Muokkaus on hyvä toistaa tarpeen mukaan, kun uudet siemenrikkakasvit alkavat itämään.

Kylvömuokkaus

Kasvilajista riippuen, valitaan kylvömuokkauksen ajankohta.

Kylvömuokkauksella valmistellaan pelto hyvään kylvökuntoon.
Kylvä maa mekaanisen muokkauksen jälkeen, mieluiten jo samana päivänä, jotta kylvökerroksessa säilyy kosteus.

Rehukaali ja muut saman sukuiset kasvit kannattaa kylvää kesäkuussa, kun kaaliperhoset ja muut tuhohyönteisten esiintyminen on heikentenyt. Koska riistapeltolla ei saa käyttää torjunta-aineita kasvukauden aikana, kylvö ajalla on merkitystä.

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.