Kivääri – linnustajalle

Pystykorvametsästäjän kiväärin tulee olla luotettava ja tarkka. Ei myöskään haittaa, jos se tuo omistajalleen myös esteettistä iloa.

Kiväärin tulisi olla suhteellisen kevyt ja pienikokoinen, jolloin se ei laadukkaalla tähtäinkiikarilla varustettuna painaisi liikaa. Aseen käsittely on tällöin helpompaa hankalissakin maasto-olosuhteissa.

Lintukivääriin on heti alusta lähtien syytä kiinnittää laadukkailla kiikarinjaloilla  kunnollinen kiikaritähtäin.

Sen tulee olla lisäksi sopusoinnussa aseen käyttötarkoitukseen, eli mitään erikoiskiikareita ei tule käyttää.

3 – 9 kertaa suurentavat käyvät, joista kiinteä kuusikertainen on käytännössä paras. Kiikaritähtäin ei kuitenkaan saisi olla massiivinen, ettei aseen käsiteltävyys kärsisi.

Kiikaritähtäin tulisi varustaa uudesta lähtien linssejä suojaavilla, huurtumisen ja lumettumisen estävillä pikakäyttöisillä linssinsuojuksilla. Niiden etuna voidaan pitää myöskin äänettömyyttä eivätkä ne mene hukkaan metsästystilanteissa.

Aseen kaliiberi on makuasia, mutta todennäköisimmin .22 hornet -308 kaliiberisista aseista löytyvät linnustukseen sopivimmat luoti ja latausvaihtoehdot. Aseen toiminta ja käynti eri tilanteissa pitää olla selvä käyttäjälleen.

Käytännön metsästyksessä on tärkeää tietää miten saadaan tarkka ja perille menevä laukaus joskus tiheässäkin metsässä. Joskus tuuli, lumisade ja maasto-olosuhteet asettavat omat vaatimuksensa kiväärimiehen taidoille.

Riittävä ampumaharjoittelu radalla, eri ampuma-asennoista.

Lähde: Kivääri | Rovaseudun Pystykorvakerho ry

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.