Mehiläispesiä hajottaneelle häirikkökarhulle kaatolupa Keski-Suomessa

Karhu aiheuttanut vahinkoa mehiläispesillä Jämsän ja Korpilahden alueilla.

Suomen riistakeskus on myöntänyt Keski-Suomeen poikkeusluvan yhden karhun pyyntiin. Poikkeusluvalla voidaan kaataa mehiläisvahinkoja aiheuttanut karhu Jyväskylässä, Jämsässä tai Muuramessa.

Lupa on myönnetty mehiläistarhaukselle aiheutuvien erityisen merkittävien vahinkojen estämiseksi. Lupa on voimassa kolme viikkoa.

Keski-Suomen alueen vs. riistapäällikkö Olli Kursulan mukaan karhuvahinkoja mehiläispesillä on tullut tietoon huhtikuun lopulta alkaen. Vahinkoja on ollut erityisesti Korpilahden ja Jämsän rajamailla.

Hakemus poikkeusluvasta tuli meille 10. toukokuuta. Sen jälkeenkin on sattunut kolme tapausta, jossa karhu on hajottanut mehiläispesän ja mennyt sähköaitojen läpi, Kursula kertoo.

Poikkeusluvan hakeneelle tarhaajalle on Kursulan tietojen mukaan sattunut jo tänä keväänä kymmenkunta karhun aiheuttamaa vahinkoa, joiden arvo on tuhansia euroja.

Tälle tarhaajalle on syntynyt yhteensä kymmenien tuhansien eurojen vahingot menneinä vuosina, Kursula jatkaa.

Sama karhu kuin viime vuonna?

Kursulan mukaan tiedossa ei ole, onko tänä keväänä tuhoja tehnyt yksilö uros vai naaras ja onko kaikissa tapauksissa kyseessä sama yksilö.

Meillä on riistakamerakuvaa mehiläispesällä käyneestä yksinäisestä karhusta, mutta se ei kuvissa mennyt aitojen läpi.

Kilometrin päässä sama yksilö hajotti todennäköisesti toisen pesän. Epäilemme, että kyseessä on sama karhu, joka teki tuhoja pesillä viime vuonnakin, Kursula kertoo.

Kursulan mukaan poikkeuslupa on tarkoin rajattu.

Lupa on varattu vain pesillä liikkuvalle karhulle, eikä se koske emoa ja pentuja eikä yksinäisiä pentuja. Rajatulle alueelle on merkattu pesät, mitä alueella on. Pyynti on mahdollista vain näillä pesillä, ei muuten, kuvaa Kursula.

Lähde: Häirikkökarhulle kaatolupa Keski-Suomessa – Keskisuomalainen

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.