Järvistä puuttuu vettä lähes 40 senttimetriä

Kesäkelit kääntävät jo ennestään alhaiset järvien pinnat laskuun. Kuumassa paahteessa järvestä voi haihtua jopa sentti päivässä. Myös kasvukauden käynnistyminen vähentää järviin päätyvän veden määrää, sillä osa vedestä päätyy kasvien käyttöön.

Sydän-Hämeen järvien pinnat ovat jo valmiiksi poikkeuksellisen matalalla, koska sademäärät ovat jääneet syksystä alkaen vähäisiksi. Sadetta ei ole saatu vetenä eikä lumena. S

yys–toukokuun aikana seudulla sataa keskimäärin reilut 400 millimetriä, mutta viimeisen kahdeksan kuukauden aikana on jääty noin 250 millimetriin.

Paikoin on voinut sataa vielä tätäkin vähemmän, sillä sekä vesi- että lumisateet ovat olleet varsin paikallisia. Lunta kertyi paikoin vain 20–30 prosenttia normaalitalven lukemiin verrattuna.

Längelmäveden ja Kukkian pinnat ovat tällä hetkellä lähes 40 senttimetriä ajankohdan keskiarvolukemien alapuolella. Myös Mallasvedellä, Roineella ja Hauhon reitin järvillä tilanne on vastaavanlainen.

Tarvittaisiin poikkeuksellisen pitkä ja rankka sadejakso, jotta järvien pinnat nousisivat normaalitasolle. Huhti–toukokuussa sademäärät ovat kuitenkin olleet tavanomaisia tai hieman sitä pienempiä.

Normaalivuosina sulamisvesistä syntyvät kevättulvat nostavat Längelmäveden ja Kukkian pintoja huhti–toukokuussa 30 senttimetrillä. Tänä vuonna nousu jäi noin kymmeneen senttiin, ja nyt pinnat ovat jo kääntymässä laskuun.

Odotettavissa on, että järvien pinnat laskevat kesän aikana poikkeuksellisen alas. Jos lasku tapahtuu samaan tahtiin kuin normaalikesinä, kaikkien aikojen pohjalukemia lähennellään jo kesäkuun puolivälissä.

Myös pohjavesien pinnat ovat monin paikoin alle keskiarvon, eivätkä kevään sateet ole juurikaan täyttäneet varastoja. Erityisesti moreenialueiden ja pienien valuma-alueiden kaivot saattavat kuivua kesän aikana.

Sen sijaan kuntien vedenotolle kuivuudesta ei liene vielä haittaa, koska niiden pohjavesialueet ovat laajempia ja muutokset hitaampia.

Lähde: Järvistä puuttuu vettä lähes 40 senttimetriä – Sydän-Hämeen Lehti

Kategoria(t): Vesistöt Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.