Laiton kanahaukan pyytämiseen tarkoitettu pyydys löytyi Kuusamosta

Lintu­har­ras­tajan bongausretki Pohjois-Kuusamossa sai tyrmis­tyt­tävän käänteen tiistaina, kun kiikarin tähtäimeen osui piikkiteeri.

Kyse on laittomasta kanahaukan pyytämiseen tarkoitetusta viritelmästä, jossa teeren kuvaan on kiinnitetty kaksi terävää piikkiä.

Piikkiteeren havainnut Koil­lis­sa­no­mien toimittaja Aleksanteri Pikkarainen kuvailee löytöään valmistetuksi. Teeren pahvikuvaan oli lisätty höyheniä ja nahkaa, pyrkimyksenä oletettavasti saada tekele näyttämään mahdol­li­simman aidolta.

Myös piikkiteeren paikka oli valittu huolella: Metsän reuna, josta saalistavan kanahaukka sen parhaiten huomaa.

Tieto Kuusamon piik­ki­tee­restä tavoitti Taival­kos­kelta käsin Koillismaan aluetta valvovan erätarkastaja Jani Suuan keskiviikkona.

Myös hän pitää sitä sekä harvinaisena että kaikkien sääntöjen vastaisena.

Onhan se aika barbaarinen tapa. Itse olen törmännyt piikkiteeriin viimeksi 1990-luvun puolella. Kyllähän niitä kuitenkin jonkin verran on, kuten tämä löydös osoittaa, mutta jos niitä olisi oikein paljon, niitä pullahtelisi useammin esille viranomaisten valvonnassa ja toisaalta myös tavallisten kansalaisten havaintoina.

Suua ei lähde arvioimaan, kuinka tehokkaita pyydyksiä piikkiteeret ovat, mutta niiden tuhovoima on ilmeinen. Teereksi kuvit­te­le­mansa pyydyksen kimppuun käyvällä kanahaukalla on suuri riski menehtyä tai haavoittua vakavasti.

Vaarassa ovat muutkin petolinnut

Piikkiteeret saattavat verottaa yksilöitä myös esimerkiksi huuhkaja ja maakot­ka­kan­nasta, mutta ei niin paljon, että niillä voisi säädellä peto­lin­tu­kan­toja.

Kanahaukan kanta on tällä hetkellä kohtalaisen vakaa, mutta niillä on vuodesta toiseen vaikeuksia löytää sopivia pesäpaikkoja ja ravintoa, Suua kertoo.

Kanahaukat käyttävät ravintonaan lintuja nisäkkäitä aina jäniksen kokoon asti. Se metsästää esimerkiksi jyrsijöitä sekä lokkeja ja varislintuja muun muassa kaato­pai­koilta.

Lähde: Laiton petolintupyydys löytyi Kuusamosta – ”Se on barbaarinen tapa” | Koillissanomat – Kuusamo, Posio, Taivalkoski

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.