Jos peto tappaa kolme poroa, se voi saada pyssymiehet peräänsä: ”Meidän harkintamme mukaan kyse on erityisen merkittävistä vahingoista”

Neljää karhua jahdataan Lapin kevätlumilla Suomen riistakeskuksen poikkeusluvilla.

Rauhoitetusta suurpedosta voi tulla lainsuojaton, jos se tappaa kolme poroa.

Suomen riistakeskuksen linjauksen mukaan määrä riittää metsästyslaissa mainituksi erityisen merkittäväksi vahingoksi, jonka perusteella suurpedon tappamiseen voidaan myöntää paliskunnalle poikkeuslupa.

Jokainen tapaus harkitaan erikseen, mutta kolmellakin raadolla on annettu lupa, Lapin riistapäällikkö Sami Tossavainen vahvistaa.

Kemin-Sompion paliskunta on tappanut Savukoskella toukokuun alkupuolella kaksi karhua vahinkoperusteisin poikkeusluvin.

Riistakeskus oli myöntänyt ne kahdelle lupa-alueelle, joiden koko oli yhteensä 65 000 hehtaaria.

Hakemuksen mukaan yhden karhun jäljiltä löytyi yhdeksän päivän aikana kolme poronraatoa ja myöhemmin samalta lupa-alueelta kaksi lisää.

Toiselta lupa-alueelta oli ilmoitettu toukokuun alkupäivinä kolme karhun tappamaa poroa. Lisäksi lähitienoolta ilmoitettiin löytyneen neljä.

Meidän harkintamme mukaan kyse on erityisen merkittävistä vahingoista, Tossavainen sanoo. Jo löydetyt raadot on Tossavaisen mukaan poikkeusluvan ensisijainen peruste, mutta ei ainoa.

Tarkoituksenmukaista on ehkäistä uusien vahinkojen syntymistä. Vasonta on käsillä, ja poroja jahtaava karhu voi tehdä äkkiä paljon vahinkoa.

Suomen suurimman paliskunnan Kemin-Sompion alueelta löydettiin viime vuonna 19 poroa, jotka ilmoitettiin karhun tappamiksi.

Venäjältä tulevat karhut vaikeuttavat tilannetta pitkin itärajan paliskuntia.

Kemin-Sompion poikkeuslupahakemuksen mukaan karhut tulevat Suomen puolelle keväisin, aiheuttavat vahinkoja ja palaavat todennäköisesti takaisin rajan itäpuolelle, ennen kuin poronhoitoalueen kiintiöity karhunmetsästys alkaa elokuussa.

Riistakeskus antoi poikkeusluvassaan oikeuden jahdata karhua moottorikelkkojen lisäksi myös helikopterilla. Sitä ei Tossavaisen mukaan kuitenkaan käytetty.

Myös Näätämön paliskunnassa on menossa karhujahti vahinkoperusteisella poikkeusluvalla.

40 000 hehtaarin kokoiselta alueelta on ilmoitettu löytyneen pääsiäisen jälkeisinä viikkoina yhteensä viisi karhun tappamaa poroa, niistä kolme toukokuun ensimmäisenä viikonloppuna.

Riistakeskus myönsi tiistaina poikkeusluvan yhdelle karhulle myös Näätämön naapuripaliskuntaan Vätsäriin. Hakemuksen mukaan karhu olisi tappanut kuusi poroa.

Petojen aiheuttamien vahinkojen tarkastaminen kuuluu kuntien maaseutuviranomaisille.

Käytännössä poronomistajien vahinkohakemukset käsitellään toimistotyönä. Maastotarkastuksia tehdään harvoin, pahimmilla petovahinkoalueilla vain hieman useammin kuin joka 20. vahinkotapauksessa.

Lainsäätäjän linjaus on, että maastokatselmus tulisi järjestää vähintään vahingoissa, jotka ovat erityisen merkittäviä.

Lapin Kansan tietojen mukaan sen enempää Inarissa kuin Savukoskellakaan ei ole tehty maastotarkastusta liittyen vahinkoihin, joiden perusteella poikkeusluvat myönnettiin.

Riistapäällikkö Tossavaisen mukaan kunnista on annettu kuitenkin lausunnot poikkeuslupia käsiteltäessä.

Maaseutuviranomaiset ovat vahvistaneet, että vahinkoja on.

Lähde: Jos peto tappaa kolme poroa, se voi saada pyssymiehet peräänsä: ”Meidän harkintamme mukaan kyse on erityisen merkittävistä vahingoista” – Lapin Kansa

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.