Tätä tarkoittavat sovellusten käyttöoikeudet Googlen Android-käyttöjärjestelmässä

Siihen on syy, miksi Android-sovellusten on pakko pyytää lupaa puhelimen eri kolkkiin. Jokaisessa luvassa on omat sudenkuoppansa.

Android on verrattain avoin käyttöjärjestelmä – niin hyvässä kuin pahassa. Sovellusten tekijöillä on melko vapaat kädet toteuttaa itseään, mutta he voivat tehdä halutessaan paljon pahaa.

Siksi sovellusten käyttöoikeudet Androidissa eivät ole ihan mitätön juttu. Ne määrittelevät, mitä asioita ohjelmilla on lupa tehdä.

Tietoturvayhtiö Kaspersky Lab opettaa ymmärtämään, mitä sovellusten käyttöoikeudet oikein tarkoittavat Googlen Android-käyttöjärjestelmässä.

Android 6.0:ssa ja siitä ylöspäin käyttöoikeusryhmiä on yhdeksän kappaletta.

Ne ovat kehon anturit, kalenteri, kamera, yhteystiedot, sijainti, mikrofoni, puhelin, tekstiviestit ja tallennustila. Tosin laitteessa näkyvät käyttöoikeudet voivat vaihdella valmistajasta riippuen.

Yhteystiedot

Sovellus pääsee käsiksi tietoihin, jotka ovat aarreaitta rikollisille. Koko osoitekirjasi viemällä konnat voivat käyttää tietoja vaikkapa tietojen kalasteluun.

Kaspersky huomauttaa, että lupa sallii sovellusten nähdä myös listan kaikista käyttäjätileistä puhelimen muissa sovelluksissa, kuten Google, Facebook tai Instagram.

Sijainti

Tämä lienee suhteellisen yksiselitteinen. Sijaintisi luovuttaminen ulkopuolisten nähtäväksi on aina harkinnan paikka.

Sinua tarkkailemalla sovellus voi kertoa sen kehittäjälle paitsi missä olet, myös ehkä vieläkin tärkeämmin missä et ainakaan sillä hetkellä ole.

Mikrofoni

Varmaan jo arvaatkin, miksi tämä lupa on vaarallinen. Sovellus saa oikeuden nauhoittaa ääntä puhelimesi mikrofonilla.

Sillä on siis periaatteessa pääsy kaikkeen puheeseen ja muuhun ääneen, joka puhelimesi ympäriltä kantautuu. Uhka arkaluonteisten tietojen vuotamiseen on ilmeinen, jos sovelluksen tekijään ei ole luottamista.

Kamera

Tämä on yksi luvista, jotka mahdollistavat salakuuntelun. Jos sovelluksen tekijällä on likaiset jauhot pussissaan, hän voi ottaa mielivaltaisesti valokuvia tai nauhoittaa videota ilman, että välttämättä huomaat mitään.

Tallennustila

Tämä on kattava lupa, jota kannattaa miettiä kahdesti. Annat sovellukselle pääsyn puhelimesi tiedostoihin. Siis esimerkiksi kaikkeen, mitä olet kuvannut laitteen kameralla.

Muistatko itsekään, mitä kaikkea olet puhelimen linssiin ikuistanut? Siellä ovat kuvat lapsistasi, autoistasi tai vaikka niistä tuhmemmista paikoista.

Valokuvat ja kaikki muut puhelimeen tallennetut tiedostot ovat sovelluksen luettavissa, muutettavissa tai poistettavissa.

Toisaalta sovelluksen on pyydettävä tätä lupaa tallentaakseen itse tiedostoja puhelimellesi.

Ei niin kauheaa

Älä kuitenkaan luule, että sovelluksessa on jotain vikaa, jos se anelee edellä mainittuja lupia. Yleensä luville on pätevät syyt. Mutta uhka on Android-maailmassa valitettavan todellinen, sillä haitallisia sovelluksia on jatkuvasti tarjolla myös Googlen virallisessa Play-kaupassa.

Jos Androidisi versio on 6 tai suurempi, sovellukset eivät ota lupia itselleen automaattisesti asennuksen yhteydessä, vaan pyytävät järeimpiä lupia erikseen kysymysikkunalla. Tähän voit vastata kieltävästi, jos kysymys epäilyttää.

Jos ohjelma ei toimi lupien eväämisen jälkeen, voit käydä lisäämässä luvan myöhemmin puhelimen asetuksista – tai vaihtoehtoisesti poistaa koko sovelluksen. Voit tarkistaa oman sovellusversiosi asetusten Tietoja puhelimesta -kohdasta.

Vahinko ei välttämättä ole lopullinen, jos menit antamaan sovellukselle liikaa oikeuksia. Voit karsia oikeuksia jälkikäteen Androidin asetuksista. Katso lisää ohjeita IS Digitodayn tuoreesta artikkelista.

Lähde: Tätä tarkoittavat sovellusten käyttöoikeudet Googlen Android-käyttöjärjestelmässä – Tietoturva – Ilta-Sanomat

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.