Kaivosmiesten vahingossa löytämä dinosaurus on täydellinen kuin patsas

Yleensä vuosimiljoonat ovat litistäneet parhaatkin dinosauruslöydöt, mutta nodosauruksen fossiili on säilynyt kolmiulotteisena.

Lohikäärmepatsaalta vaikuttanut löytö osoittautui panssarisuomujen peittämäksi kasvinsyöjäsaurukseksi, nodosaurukseksi, joka käveli tukevasti neljällä jalalla kuin tämän päivän sarvikuonot. Pituutta sillä oli 5,5 metriä ja painoa runsaat 1,3 tonnia.

Albertan kaikkien aikojen vanhin dinosauruslöytö on lajia, jota ei tunnettu ennestään, mutta se on ankylosaurusten sukulainen. Nimeä ei ole vielä annettu.

Tutkijat uskoivat ensin, että kivessä piili täysin ehjä nodosaurus, mutta lopulta eläimestä löytyi vain puolikas, kuononpäästä lantioon. Se on silti täydellisin tunnettu sukunsa edustaja.

Fossiilia on sen jälkeen puhdistettu ja koostettu tuhansia tunteja Royal Tyrellin museossa Albertassa. Kivestä ovat tulleet esiin pään passarisuomuja peittävät kivettyneen nahan riekaleet, ja etujalassa näkyvät selvästi niin kynnet kuin jalkapohjan suomut.

Epätavallista ei ole vain se, että pehmytkudokset ovat säilyneet, vaan myös se, että otus on säilyttänyt kolmiulotteisen muotonsa. Esimerkiksi Kiinasta löydetyt höyhenpeitteiset dinosaurukset ovat kokonaisia mutta litistyneitä.

Nahassa pilkahdus punaista

Myös värityksen säilyminen on paleontologeille todellinen lottovoitto. Kemiallisissa testeissä nahassa on pilkahtanut punaista. Hartioista sivuille sojottavat puolimetriset piikit sen sijaan ovat vaaleat.

Tämä dinosaurus on niin hyvin säilynyt, että se olisi voinut tallustella elävänä viikkoja sitten. En ole koskaan ennen nähnyt mitään vastaavaa, sanoo fossiilien pigmentteihin erikoistunut brittiläisen Bristolin yliopiston paleobiologi Jakob Vinther National Geographic-lehdessä.

Löytöä tuoreimmassa numerossaan esittelevässä National Geographicissa on runsaasti lähikuvia fossiilin yksityiskohdista.

Lähde: Kaivosmiesten vahingossa löytämä dinosaurus on täydellinen kuin patsas | Yle Uutiset | yle.fi

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.