Tarkka suunnittelu ehkäisee turhia yllätyksiä – Amazonin alue tuottaa jatkuvasti yllätyksiä

Jos matkan pituus on esimerkiksi kolme kuukautta haastavissa olosuhteissa, on paljon tehtävää ennen lähtöä.

Tutkimustyöhön Amazonian alueelle ei enää lähdetä noin vain, vaan suunnittelu lähtee lupien hakemisesta kohdemaan viranomaisilta.

Siihen menee kolmesta kuukaudesta vuoteen. Lupia haettaessa pitää olla tieto rahoituksesta ja arvio tutkimusmatkan ajankohdasta sekä tieto siitä, keitä matkalle osallistuu.

Hanna Tuomisto ja Kalle Ruokolainen ovat kasviekologian tutkijoita. Turun yliopiston Amazon-tutkimusryhmään kuuluu myös useita muitakin tutkijoita, muiden muassa Ilari Sääksjärvi, joka opiskelijoineen tutkii loispistiäisten monimuotoisuutta.

Rahoitus- ja muuta yhteistyötä

Ryhmän suurin rahoittaja on ollut Suomen Akatemia. Rahoitusta on järjestynyt myös muilta keskeisiltä, suurilta rahastoilta.

Nykyään ulkomaalaiset eivät saa, eivätkä Tuomiston mukaan haluakaan toimia yksin vaan yhteistyössä paikallisten tutkijoiden kanssa. Myös maastotöihin osallistuu yksi tai useampi paikallinen tutkija.

Lisäksi tarvitaan opas kylästä, sillä metsässä liikkuminen on erittäin hidasta, jos ei tunne paikallista polkuverkostoa. Lupapaperit on hyvä pitää tallessa, sillä niitä saattaa joutua näyttämään paikalliselle kyläpäällikölle tai suojelualueen vartijalle.

Paljon ruokaa ja lääkkeitä

Ruoka ja matka-apteekki on suunniteltava huolella. Jos kaksi kuukautta liikutaan lähinnä sademetsässä, pitää ottaa kahden kuukauden ruoat ja kuljettaa ne ehkä mukana.
”Mietimme tietysti, onko kaupunkiin poikkeaminen mahdollista. Silloin esimerkiksi säilykkeitä ja maitojauhetta voi ostaa lisää. Pienimmistäkin kylistä voi yleensä ostaa riisiä, maniokkia, banaania ja kalaa,” Tuomisto laskee.

Rokotukset tulee ottaa ennen matkaa ja ennen kaikkea matka-apteekki on myös syytä miettiä. Matkan varrelta ei apteekkia välttämättä voi täydentää.

Mukaan tarvitaan perusmatka-apteekki ja lääkintätarvikkeita. Näitä ovat esimerkiksi sidontatarpeet, päänsärkylääkkeet, laajakirjoinen antibiootti, malarialääke ja kyypakkaukset. Kyypakkauksia on tarvittu ennen kaikkea ampiaisten ja muurahaisten pistoihin. Ne voivat olla hyvinkin kivuliaita.

Repullinen välineitä

Varsinaista arkista tutkimustyötä varten tutkijoilla on kevyt reppu, jossa on mukana kamera, muistiinpanovälineet, kompassi, GPS ja satelliittikuvaan perustuva kartta. Nykyisin työtä helpottaa pieni kannettava tablettitietokone, mutta kaikkien suhteen pitää olla varajärjestelmät kastumisen ja varkauksien varalla.

Leiri metsässä on yksi mahdollinen majoitusjärjestely. Telttoja tai riippumattoja on viritelty myös jalkapallokentille, pihoille, kyläkouluihin ja jopa paikallisten olohuoneisiin. Jokilaiva edustaa luksusasumista.

Jalkapallo yhdistää

”Kyläläiset ovat yleensä olleet avoimia, ja majoitus on järjestynyt, vaikka tutkimusryhmä on tullut yllättäen”, Tuomisto kertoo.
Kaikkialla maailmassa toimiva side luoda yhteisyyttä on jalkapallon pelaaminen. Tämä on toiminut hyvin kyläläisten ja tutkijoiden kesken.

Lähde: Amazonin alue tuottaa jatkuvasti yllätyksiä – ”Miksi evoluutio on tuottanut Amazoniaan niin suuren määrän kasvilajeja?” – Tekniikanmaailma.fi

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.