Emät karkottavat nyt hirvenvasat – koikkelehtivat teiden varsilla myös päivällä

Kaikista suurin hirvikolarin riski keväisin on hirvenvasojen suhteen. Emät vierrottavat nyt edellisvuoden vasat, ennen uutta synnytystä.

Nyt nuoret hirvet ovat hölmöjä, eivätkä oikein tiedä, mihin mennä ja millä tavalla.

Nyt hirvet voivat liikkua kaikkina vuorokauden aikoina, kun juuri vieroitetut vasat ovat liikenteessä.

Erityisesti auringon paistaessa matalalta suoraan silmiin sekä aamulla ennen auringonnousua ja sen laskun jälkeisessä hämärässä, ratin takana on oltava nyt erityisen tarkkana.

Nyt kannattaa tiellä liikkuessa katsella erityisen tarkkaavaisesti peltoaukeille ja metsien sekä pusikoiden reunaan. On yksilöitä, jotka liikkuvat päiväsaikaan ja yksilöitä, jotka liikkuvat aamuisin.

Voimakkaat kontrastierot aurinkoiselta peltoaukealta ajettaessa varjoisat metsänreunat ovat petollisia, kun hirvi maastoutuu värityksensä ansiosta varjoihin ja havaitseminen ajoissa on erityisen vaikeaa. Liike paljastaa lähes aina.

Pelkästään kelloon tuijottaminen ei ole järkevää. Hirvi tuntuu ilmestyvän tielle usein puskista. Kun ruokaa on molemmin puolin tietä, hirvet siirtyvät helposti tien yli.

Nuoret hirvet koikkelihtivat keväällä myös päivällä.

Toiminta-aikaa vain muutama sekunti

Hirven ilmestyessä tielle toiminta-aikaa jää usein vain muutama sekunti. Harkintaan ei useinkaan ole aikaa, vaan toiminta perustuu reaktioihin. Oikeat toimintamallit olisikin syytä opetella, niin että ne ovat iskostuneet alitajuntaan.

Tärkeintä on painaa jarrua, ottaa nopeudelta huippu pois. Sen jälkeen sitten katsotaan, onko väistäminen mahdollista tai järkevää.

Hirven tullessa tielle monen luontainen reaktio on väistää vastakkaiselle kaistalle, hirven menosuuntaan. Tämä on useimmiten virhe.

Jos hirvi on mennäkseen tien yli, niin harvoin se siitä sitten pysähtyy ja palaa takaisin. Näitäkin tilanteita toki on.

Jarruttamiseen on syytä, vaikka hirvi ehtisi loikkia tien yli, ennen kuin itse ehtii kohdalle. Koska hirvi on laumaeläin, on todennäköistä, että ojanpenkalla on lisää hirviä odottamassa tienylitysvuoroa.

Voimakas ääni kuten äänimerkki usein karkoittaa hirven.

Hirvikolari tapahtuessa

Hätävilkut päälle varoittamaan muuta liikennettä ja sitten soitto 112:een.

Hätänumeron kautta paikalle tulee usein pelastuslaitos ja riistanhoitoyhdistyksen metsämiehet hoitamaan loukkaantuneen hirven jäljestämisen kolaripaikalta tai korjaavat ruhon pois tieltä. Poliisi tulee nykyisin paikalle vasta henkilövahinkojen tapahtuessa.

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.