Orvot ketunpoikaset kamppailivat ladon alla elämästään – vuosittain arviolta satoja pikkukettuja jakaa saman kohtalon

Riistakameran kuvassa näkyy alle kahden kuukauden ikäinen ketunpoikanen, joka popsii jauhelihaa muovisesta kissankupista. Sanna Paloheimo vie jäljellä oleville kahdellle ketunpoikaselle tarjolle myös vettä muovisessa pakasterasiassa pari kertaa päivässä.

Täytyy viedä uusi rasia joka kerta, koska ketut vievät rasiat ladon alle pesäänsä. Niillä on siellä jo melkoinen varasto, naurahtaa Sanna Paloheimo, jonka naapurin tiluksilla Kangasalla sijaitsevan ladon alla ketun pesä on.

Vanhan ladon alla oli alun alkaen kuusi ketunpoikasta. Sanna Paloheimo huomasi pennut viikko sitten perjantaina ratsastaessaan tuttaviensa kanssa hevosilla paikan ohi. Yhtäkkiä useita ketunpoikasia tuli ladon alta katsomaan ohi kulkevia hevosia ja ihmisiä.

Pihassa ollut ketunpoikanen otettiin kiinni ja eläinsuojeluvalvoja vei sen hoitoon päijät-hämäläiseen villieläinhoitolaan.

Orvoksi jää tutkijan arvion mukaan useita satoja ketunpoikasia vuodessa. Eniten vilkasliikenteisillä alueilla, koska vanhemmilla on iso riski jäädä auton alle.

Uroskettu on yllättävän hyvä isä

Ketunpoikaset menettävät emonsa useimmiten siksi, että se jää auton alle tai on jonkin sairauden heikentämä. Myös synnytys voi olla niin kova koettelemus, että kettunaaraan kunto huononee, mutta uros on usein apuna poikueen ruokkimisessa.

Pitkään petotutkijana toiminut filosofian tohtori Paavo Hellstedt kertoo, että koiraeläinten tapaan kettu tekee yhden poikueen vuodessa.

Kauan luultiin, että kettuemo hoitaa yksin koko pentueen, mutta tutkijoille on selvinnyt, että monilla koiraeläimillä uros osallistuu jälkeläisten hoitamiseen.

Imetysaikana emo tekee suurimman työn. Uroksen tehtävä on tuoda ruokaa ja vartioida pesää.

Myöhemmässä vaiheessa uros neuvoo pennuille saalistusta. Se vie niitä metsälle ja opettaa pyydystämään syötävää, kertoo Hellstedt.

Yksinhuoltajakettunaaraat eivät ole tutkijan mukaan kovin tavallisia.

Jos urokselle sattuu jotain, joutuu naaras selviytymään heikommilla eväillä. Imettäessään naaras ei pääse kovin helposti liikkumaan pyydystääkseen ruokaa itselleen ja jälkikasvulleen, jolloin poikasten selviytymismahdollisuudet heikkenevät.

Lähde: Orvot ketunpoikaset kamppailivat ladon alla elämästään – vuosittain arviolta satoja pikkukettuja jakaa saman kohtalon | Yle Uutiset | yle.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.