Isosaaressa puutiaisaivokuumeen riski? – Matkailuyrittäjä: ”Ei erityistä punkkiongelmaa”

Matkailukäyttöön avautuva Helsingin Isosaari tuli takavuosina tunnetuksi myös siitä, että se mainittiin riskialueena punkkien kantaman tbe-viruksen eli puutiaisaivokuumeen aiheuttajan suhteen.

Isosaari oli aiempina vuosina puolustusvoimien käytössä.

Isosaarta ei nyt luokitella riskialueeksi puutiaisaivokuumeen suhteen, koska tapauksia ei ole ollut, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava asiantuntija Jussi Sane.

Helsingissä tbe-tartunta oli todennäköisesti saatu kolme kertaa, yhden tapauksen yhteydessä mainittiin tarkemmin Karhusaari, joka sijaitsee Sipoosta Helsinkiin liitetyllä alueella.

– Isosaaressa ei ole tiedossa erityisen pahaa punkkiongelmaa. Jos uskaltaa liikkua Uudenmaan rannikolla ja Turun saaristossa, uskaltaa liikkua Isosaaressakin, Suomen Saaristokuljetuksen Tomi Ståhlberg kertoo.

Senaatti-kiinteistöt on vuokrannut puolustusvoimien käytöstä vapautuneet rakennukset ja käyttöoikeuden maa-alueisiin Suomen Saaristokuljetukselle.

Isosaaressa on leveät tiet ja puistomaisia alueita sekä kallio- ja hiekkarantoja. Metsään ei tarvitse mennä ensinkään. Jos haluaa pelata varman päälle, voi hankkia itselleen rokotuksen tbe:tä vastaan.

Saaressa on ohjeistukset siitä, miten voi vähentää riskiä saada punkin purema.

Suomessa ahvenanmaalaiset ovat olleet oikeutettuja ilmaisrokotuksiin puutiaisaivotulehdusta vastaan vuodesta 2006 alkaen, tänä vuonna rokotukset laajenevat Paraisten ja Simon kuntiin.

Viime vuonna puutiaisaivokuumeeseen sairastuneista yksi iäkäs henkilö menehtyi.

Isosaaresta on useita vuosia sitten tehdyissä tutkimuksissa löytynyt tbe-virusta kantavia punkkeja ja ainakin yksi tapaus, jossa tauti on tarttunut ihmiseen.

Jos ajattelee asiaa yksittäisen saarivieraan kohdalta, niin kyllä se on todella pieni todennäköisyys saada siellä punkin puremasta tbe-tartunta. Riski on pieni, mutta mahdollinen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen maaliskuussa julkaiseman Puutiaisaivotulehduksen esiintyvyys 2016 -tiedotteen mukaan viime vuonna Suomessa ilmoitettiin tartuntatautirekisteriin 61 tbe-vasta-ainelöydöstä.

Suurin riski saada tbe-virus punkin puremasta oli Turun saaristossa Paraisten ja Simon kunnissa.

Lähde: Isosaaressa puutiaisaivokuumeen riski? – Matkailuyrittäjä: ”Ei erityistä punkkiongelmaa” | Helsingin Uutiset

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.