Oravat on osa suomalaista kulttuuriperintöä

Suomen sana raha tarkoitti alun perin oravannahkaa, joka toimi vaihdon välineenä. Kiihtelys on vanha suomalainen oravannahkojen kaupassa ja verotuksessa käytetty määrän yksikkö, 40 oravannahan nippu. Tikkuri on 10 oravannahkaa.

1750-luvulla viidellä oravannahalla olisi saanut kaikki nämä: 16 litraa olutta, 21 litraa kaljaa, 0,6 litraa ranskalaista viiniä, 1,3 litraa paloviinaa, 10 grammaa teetä, 160 grammaa sokeria ja 13 grammaa kardemummaa. 1940-luvun lopussa ja 1950-luvun alussa oravajahdissa ansaitsi paremmin kuin pöllisavotassa. Parhaina vuosina virheettömästä oravannahasta sai 110 sen aikaista markkaa (noin 3,50–5 euroa).

Oravasta riistaruokaa

Suomalaiset söivät oravia keskiajalla, paljastavat Turun keskiaikaisesta keskustasta löytyneet luut.

Pihkanmakuista oravanlihaa on syöty niukkoina aikoina vielä 1900-luvun alussa. Oravassa on vähän syömistä, kertoo sanonta Paltamosta: Ei ole pyystä kahen jakoa, oravasta kolmen miehen.

Lähde: Oravat viettävät nuoruutta Turun keskustassa – kun ne ajavat toisiaan takaa, on tosi kysymyksessä – Päivän lehti 2.3.2017 – Helsingin Sanomat

Advertisements
Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s