Ylä-Lapin jokien lupamyynti alkaa maanantaina 8.5. kello 9:00 | Eräluvat

Useat suomalaiset kalastajat pääsevät kesällä uusille apajille, kun heille avautuu kokonaan uusia jokialueita Ylä-Lappiin.

Eduskunnan säätämän uuden kalastuslain takia maanantaina alkaa kalastuslupien myynti useille sellaisillekin jokialueille, jossa kalastivat ennen vain paikalliset.

Lupien myynti alkaa kahdeksalle kohteelle, yhteensä 26 joella.

Tutustu Ylä-Lapin uusiin kohteisiin ennen lupamyynnin alkua!

Vaikka uudet luvat voivat innostaa useimpia kalastajia, paikallisille ylälappilaisille uusi laki oli ikävä.

He eivät enää saa maksutonta kalastuslupaa jokiin, jotka ovat lohen ja taimenen nousualueita. Heidän täytyy siis hankkia nyt sama lupa kuin muidenkin.

Lainsäätäjä on kuitenkin turvannut paikallisten oikeuden saada yhä ilmainen lupa suurimpaan osaan muihin vesiin, jotka eivät ole lohen tai taimenen nousualueita.

Lisäksi suurimmalla osalla näistä jokikohteista paikallisväestöllä on käytössä laajasti yksityisiä kalastusoikeuksia.

Enontekiön ja Inarin luvat myyntiin

Maanantaina alkava myynti koskee Enontekiön ja Inarin jokia. Utsjoen luvat tulevat myyntiin myöhemmin.

Lupia myy Metsähallitus Eräluvat.fi-verkkokaupassa ja palvelunumerossa 020 69 2424 maanantaina kello 9 alkaen.

Metsähallitus on julkaissut Eräluvat.fi-sivustollaan luettelon kahdeksasta lupa-alueesta karttoineen. Nämä kahdeksan lupa-aluetta on jaettu yhteensä 24 vyöhykkeeseen (poolit), joihin lupia voi maanantaista lähtien hankkia. Lupa-alueisiin kuuluu yhteensä 26 jokea.

Tenojoen luvat ovat asia erikseen

Tenojoelle Metsähallitus ei myy kalastuslupia. Lupia myydään ainoastaan muutamaan Tenojoen sivujokeen ja tunturivesiin, mutta näiden vesien kalastuslupien myynti alkaa myöhemmin.

Metsähallitus julkaisi Utsjoen vesien kiintiöpäätöksensä vasta huhtikuun lopulla, ja siitä on vielä valitusaika voimassa. Kiintiöpäätös määrittelee kalastuslupien enimmäismäärät kullakin valtion alueella.

UK-puistoon myös kiintiöt

Urho Kekkosen kansallispuistossa sijaitsevat Lutto- ja Suomujoen vedet kuuluvat kiintiöiden piiriin. Aikaisemmin näille jokivesille inarilaiset ja sodankyläläiset saivat pitempiaikaisia kausilupia. Uuden käytännön mukaan myös paikallisväestö joutuu hankkimaan luvat samalla tavalla kuin muutkin kansalaiset.

Lähde: Tiedote: Ylä-Lapin jokien lupamyynti alkaa maanantaina 8.5. – Eräluvat

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.